Vellinge försvarar sin förstaplats i skolrankingen

Skola Vellinge, Nykvarn och Nacka toppar SKL:s rankning av landets skolkommuner. Det visar resultaten från årets upplaga av Öppna jämförelser för grundskolan.

Vellinge försvarar sin förstaplats i skolrankingen
Shutterstock

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i veckan presenterat rapporten Öppna jämförelser – Grundskola 2016, där samtliga kommuners skolresultat jämförs. Här mäts bland annat elevernas resultat i nationella prov och gymnasiebehörigheten till olika gymnasieprogram.

På nationell nivå har det genomsnittsliga betyget ökat i år jämfört med förra årets mätning.

– Det är glädjande att många kommuner visar mycket goda skolresultat, också i relation till sina förutsättningar. Samtidigt får nära 15 procent av eleverna inte behörighet till gymnasiet. För att vässa skolan ytterligare krävs bra ledare, bra lärare och bra samarbete. Den utvecklingen pågår i många skolor, säger Håkan Sörman, vd för SKL.

Toppar listan gör Vellinge, som förra året delade förstaplatsen med Malung-Sälen och Lidingö.Vellinge tog även emot Lärarförbundets utmärkelse Bästa skolkommun 2014.

– Positivt att våra ansträngningar återigen leder till goda resultat i Öppna Jämförelser för grundskolan. Vi tävlar inte mot andra utbildningsorganisationer utan endast med oss själva, vi vill hela tiden förbättra oss. Elevernas utbildningsresultat ska hela tiden förbättras det är vår övergripande målsättning för utbildningen i Vellinge, säger kommunens utbildningschef Martin Persson i en kommentar.

De fem kommuner med högst sammanvägt resultat är Vellinge, Nykvarn, Nacka, Vadstena och Överkalix. De län med störst andel kommuner med goda resultat är Norrbotten, Stockholm, Skåne och Halland.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.