Vellinges skolor bäst i Sverige

Skola Vellinge, Malung-Sälen och Lidingö. Det är topptrion i årets resultat av Öppna jämförelser i grundskolan.

Vellinges skolor bäst i Sverige
Marie Grönvold

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har nu släppt rapporten Öppna jämförelser – Grundskola 2015, där samtliga kommuners skolresultat jämförs. I de öppna jämförelserna mäts bland annat elevernas resultat i nationella prov och gymnasiebehörigheten till olika gymnasieprogram.

En av nyheterna för i år är att årets jämförelser tar hänsyn till socioekonomiska faktorer, utifrån ett så kallat modellberäknat värde. Enligt SKL bidrar det till en mer rättvisande jämförelse mellan kommunerna.

– Utgångspunkten måste vara att alla elever ska nå skolans kunskapskrav. Vårt nya värde ger bättre förutsättningar än tidigare att jämföra och samarbeta med relevanta kommuner, säger Håkan Sörman, vd för SKL.

En av de kommuner som gjort framsteg de senaste åren är Vellinge kommun som i år tar hem förstaplatsen. Så här beskriver utbildningschef Martin Persson deras framgångsrecept.

– Det finns givetvis flera. Rektorer som har förutsättningar att vara pedagogiska ledare, lärarna som hela tiden försöker att utveckla undervisningen med stöd av kollegorna och med feedback från skolledningen säger Martin Persson.

Resultaten i korthet

  • Sex kommuner har klättrat i rankningen de senaste fyra åren: Rättvik, Nykvarn, Tanum, Vårgårda, Södertälje och Malmö.
  • Kommunerna med högst sammanlagt värde är Vellinge, Malung-Sälen, Lidingö.
  • Det genomsnittliga meritvärdet (betygsvärdet) har ökat, från 213,1 till 214,8.
  • Andelen behöriga till något av de nationella programmen i gymnasieskolan sjunkit från 87,6 procent till 86,9 procent.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.