Zappo avskaffar cheferna

Ledarskap Amerikanska e-handelsföretaget Zappo har valt att ta bort alla chefer. Istället ska företaget styras av överlappande självstyrande cirklar.

Syftet är att organisationen inte ska bli för nedtyngd av byråkrati och administration. Initiativet har skapat uppmärksamhet i USA där man historiskt satsat på hierarkiska ledarskapsmodeller. Zappo ska istället använda sig av modellen ”holocracy” för att organisera företaget. I korthet går det ut på att toppstyrningen avskaffas och medarbetarna ingår i självstyrande cirklar som överlappar varandra. Syftet är att organisera företaget kring arbetet som ska genomföras istället för runt de människor som ska genomföra det. Medarbetarna har inga jobbtitlar, men det finns personer som kallas för lead links som har mandat att ge och ta ifrån kollegor arbetsuppgifter. De har däremot inte mandat att tala om för dem vad de ska göra. Under 2014 ska företaget ställa om hela organisationen till den nya strukturen.

I Washington post kan du läsa en längre artikel om strukturen på Zappo.

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.