7 knep för att minska stressen

Arbetsmiljö Vissa arbetsuppgifter suger mer energi än de ger. Här är en enkel metod som hjälper dig att ta fast energitjuvarna som skapar stress i vardagen.

Tidningen Arbetsliv tipsar om en metod som hjälper dig att fokusera på det som ger dig energi. Metoden vardagsrevidering är utvecklad av Lena-Karin Erlandsson, docent vid Lunds universitet.

1. Undersök din vardag

Sammanfatta din dag genom att fundera över vad du gjort. Vad har varit viktigt? Roligt? Vad gör du för att du måste? Skriv ned dina reflektioner och dela upp det i roligt respektive måsten. Bestäm dig sedan för vilka måsten som verkligen är måsten.

2. Vad tar energi?

Fundera över hur olika aktiviteter påverkar dig. Vilka aktiviteter ger och vilka slukar energi? Genom att bli medveten om detta kan du se till att fylla din dag med aktiviteter som ger dig energi istället för tvärtom.

 3. Ha kul även när det är stressigt

Aktiviteter du tycker om ger energi och skyddar mot stress och ohälsa. Se till att inte välja bort dessa i stressiga perioder, då riskerar du att hamna i en ond cirkel där du får mindre energi, mer stress och jobbar ännu sämre.

 4. Välj bort, välj rätt

Se upp med att pressa in nya saker som du tror ska vara bra för dig. Försök istället prioritera de saker som du vet att du mår bra av och ge tid för dem. Kanske behöver du inte vara med på alla möten, utan kan ta dig tid för lunchpromenaden istället?

5. Var realistisk, och glädj dig åt det du gjort

Var realistisk och avsätt den tid som behövs för olika uppgifter. Använd tiden fokuserat och se upp med distraherade avbrott som omotiverad mejl-koll. När du är klar, känn dig nöjd över din prestation. Det ger energi och gör att det känns lättare nästa gång.

 6. Få koll på dina avbrott

Skriv ner allt som stör dig, pling i mobilen, kollegor som avbryter, mejl som ploppar upp. Gradera sedan hur mycket olika typer av avbrott stör dig. Ta fram en strategi för hur du kan minska antalet avbrott och var tydlig med alla vad som gäller, att du exempelvis inte kommer att svara när du satt chatten på stör ej.

7. Välj ut några viktiga sysslor varje dag

När du kommer hem från jobbet, välj ut de aktiviteter som du vill göra med full närvaro, till exempel hjälpa barnen med läxorna. Sedan kan du multitaska resten. Det är viktiga är att du på kvällen kan känna att du var fullt närvarande med det som är viktigt för dig.

Läs mer på Arbetsliv: Hitta vardagens energitjuvar

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.