Snälla chefer vinner i längden

Företagskultur Omtänksamma företagsledare ger lönsamma företag och friska medarbetare. Det visar en genomgång av den moderna organisationsforskningen.

Snälla chefer vinner i längden

Chefer som är omtänksamma och utstrålar värme vinner i längden. Den slutsatsen drar Emma Seppälä, doktor i psykologi vid Stanford university, efter att ha studerat den moderna organisationsforskningen.

Tuffa chefer kostar mer

– Hårda chefer tror ofta att produktiviteten hos de anställda ökar om man drar åt tumskruvarna. Det som ökar är istället stressen, och forskning visar att höga stressnivåer leder till kostnader både för arbetsgivare och anställda, säger hon och refererar till en studie som visar att när chefer är rättvisa och snälla blir medarbetarna mer produktiva både individuellt och i grupp, de hjälper varandra och är lojala mot företaget.

Emma Seppälä tror att förklaringen är att företagskulturen får medarbetarna att uppleva trygghet. Detta minskar stressen och medarbetarna håller sig fysiskt friska vilket i sig är lönsamt för företaget.

Bra för hjärtat

I en artikel i Harvard Business Review påpekar Emma Seppälä att hjärnans stress dämpas när vi känner oss trygga, medan brist på trygghet på till exempel arbetsplatsen, har visats påverka medarbetarnas hälsa negativt när det gäller hjärtfrekvens, blodtryck samt immunförsvar. En studie som genomförts av Karolinska Institutet med över 3000 anställda visar till exempel att chefers egenskaper kan kopplas till förekomsten av hjärtsjukdomar bland de anställda.

En bra chef kan alltså bokstavligen vara bra för hjärtat.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.