Det var Sveriges industriförbund och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, som 1922 tog initiativet till att bilda SIS. Historien kantas därefter av många exempel på framgångsrikt svenskt standardiseringsarbete – allt från standardformat på A4-papper till kvalitetsstandarder på matpotatis.
I dag leder SIS standardiseringsprojekt inom de flesta områden, som bygg och anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, ledningssystem, material- och processteknik, miljö och säkerhet. De mest kända standarderna är Iso 9001 för kvalitetsledning och Iso 14001 för miljöledning.
Läs även: Standarder skapar tillväxt.
– SIS har de senaste åren genomfört en spännande förändringsresa med ny strategi- och affärsplan, effektivare arbetssätt, nya lokaler och utvecklade IT-system. Vi fortsätter det kommande året att bredda vårt erbjudande med nya utbildningar och nya digitala produkter och tjänster. Nu behöver det synas att vi är en modernare organisation, kommenterar vd Thomas Idermark.
Flera namnbyten
SIS har alltid haft samma förkortning, men under årens lopp har den förändrats och fått stå för olika saker. Vid starten 1922 betydde förkortningen Svenska Industrins Standardiseringskommission, men 1931 antogs nya stadgar och namnet ändrades till Sveriges Standardiseringskommission. 1977 blev det Standardiseringen i Sverige och när sju organisationer gick ihop till en 2001 blev det Swedish Standards Institute.
Och nu har namnet alltså ändrats återigen till Svenska Institutet för Standarder – på engelska Swedish Institute for Standards – för att bättre överensstämma med förkortningen. Samtidigt får organisationen en ny visuell identitet med ny logotype.
Huvudman för standardiseringen i Sverige är Sveriges Standardiseringsförbund där SIS ingår tillsammans med SEK Svensk Elstandard och ITS Informationstekniska Standardiseringen.