Bädda sängen och få mer gjort

Effektivitet Att stiga upp på morgonen och klara dagens första uppgift kommer att ge dig motivation att få ännu mer gjort. Det är en av lärdomarna i boken ”Bädda din säng”, som nyligen kom ut på svenska.

Bädda sängen och få mer gjort
Rutiner skapar ordning i kaos menar William H. McRaven. Bild StockAdobe.

I kris handlar det om att lära sig hantera och bortse från omgivande utmaningar för att fokusera på uppgiften. Och rutiner hjälper dig att fokusera och få mer gjort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Tänk dig att du har en dålig dag. Det mesta har gått snett, och du känner dig inte särskilt kompetent. Men när du kommer hem – ja, då är åtminstone sängen perfekt bäddad. En symbol för att du har presterat i alla fall någonting denna dag.

Ungefär så går resonemanget för William H McCraven när han håller tal för avgångsstudenterna vid University of Texas 2014. Talet finns på YouTube och har visats 10 miljoner gånger. ”If you want to change the world, start off by making your bed”, verkar vara ett populärt budskap. Innehållet i talet finns även utvecklat och samlat i en bok, som nu utgivits på svenska.

William H.McRaven var fyrstjärning amiral i den amerikanska flottan.
William H.McRaven var fyrstjärning amiral i den amerikanska flottan.

Att de små detaljerna i livet är viktiga att hålla sig i under kristider har nog blivit tydligt för många det här året. Kanske finns en särskild öppenhet för budskapet just nu.

Saddam Hussein bäddade inte

William H McCraven avslutade sin karriär i den amerikanska flottan som fyrstjärnig amiral. Men för länge sedan genomgick han den stenhårda Navy Seals-uttagningen i San Diego. Därifrån hämtar han en hel del av stoffet till sina tio gåda råd.

Ritualen kring att bädda sängen blev snabbt inarbetad. Allt skulle ligga exakt och blev inspekterat av en överordnad, som bland annat kontrollstudsade ett mynt på den enkla filten. Varje avvikelse skulle resultera i en bestraffning; att kasta sig i havet och sedan rulla runt på stranden tills hela kroppen var täckt av sand. Men samtidigt ingav rutinen med bäddningen en trygghet, en puff att möta dagen.

Under hela mitt liv i flottan var sängbäddningen det enda konstanta inslaget jag kunde räkna med varje dag”, skriver William H McCraven.

Han konstaterar också att Saddam Hussein, när han var tillfångatagen av amerikanska styrkor, knöcklade ihop sina sängkläder nere i fotändan på sängen.

Hård skola

Det andra av tio råd i boken handlar om att alltid hitta människor att samarbeta med. Under träningen skedde det genom att lära sig paddla tillsammans över tre meter höga vågor som bröt mot stranden – en uppgift som inte gick att genomföra på egen hand.

Här kryddar författaren med hur han slets itu – bokstavligt – under ett fallskärmshopp, men med hjälp av en stöttande omgivning tog sig tillbaka. Boken är full av liknande hårdkoka strapatser.

Beskrivningarna av de hårda reglerna och tillhörande bestraffning inom Navy Seals är också många i boken, men förstärker budskapet att det handlar om att lära sig hantera och bortse från omgivande utmaningar för att fokusera på uppgiften. Här finns citat som ”det är inte storleken på dina simfötter som betyder något, utan storleken på ditt hjärta”.

Att bestraffningarna kunde vara helt slumpmässiga bestämmer William H McCraven ger lärdomen att livet inte är rättvist, och att det bara är att tugga i sig.

Viktigt våga vara misslyckad

Vid ett tillfälle fick han helt enkelt sparken, efter att förgäves ha försökt genomföra moderniseringar av ledarskapet. Stämpeln som misslyckad satt djupt. En ny chans till tjänstgöring på annan ort dök dock upp, och han tog chansen att komma igen efter misslyckandet. Att ta kalkylerade risker och testa sina gränser hör också till.

Verkliga ledare måste lära av sina misslyckanden.

Saddam Hussein dyker upp i en berättelse till, där William H McCraven sätter den tidigare diktatorn på plats genom att inte låta sig hunsas. Ett av många inslag på temat att vara hård mot de hårda – men också att visa omtanke vid utvalda tillfällen.

William H.McRaven har skrivit boken Bädda din säng.
William H.McRaven.

William H McCravens 10 råd

  1. Börja din dag med en fullgjord uppgift
  2. Du klarar det inte på egen hand
  3. Det är bara storleken på ditt hjärta som betyder något
  4. Livet är inte rättvist – ge aldrig upp
  5. Ett misslyckande kan göra dig starkare
  6. Du måste våga friskt
  7. Stå upp mot översittarna
  8. Visa vad du går för
  9. Ge människor hopp
  10. Ge aldrig upp

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste