Bara en av tio kommunchefer nöjda med sin digitalisering

Sverige är långt framme i digitaliseringen, brukar det heta. Ändå är bara en av tio kommunchefer nöjda med de lösningar de har i dag, visar en ny undersökning.

Bara en av  tio kommunchefer nöjda med sin digitalisering
Få kommunchefer är nöjda med digitaliseringen. Foto: Adobe Stock

I undersökningen Kommunen, digitaliseringen och samhället får 76 kommundirektörer uppskatta sin egen kommuns grad av digitalisering. Bara tolv procent, drygt en av tio, tycker att man hamnar någorlunda i topp (fyra eller fem av fem). Tre av fyra är däremot inte nöjda med de digitala lösningar de har i dag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Undersökningen, som är framtagen av Demoskop på uppdrag av it-bolaget TietoEvry, syftar till att få en bild av driftskapaciteten och utvecklingskapaciteten i förhållande till kommunernas digitalisering.

Det blir tydligt att kommundirektörernas svar till stor del hänger ihop med kommunernas storlek. Chefer för mindre kommuner är i regel mer missnöjda (83 procent) med sina digitala lösningar än de i större kommuner. Flera kommunchefer i mindre kommuner menar att de inte har tid och resurser för att ens göra det förarbete som krävs för att kunna kartlägga behoven.

Här är fler siffror:

  • 63 procent tycker att de är digitaliserade i viss mån. 25 procent tycker att de är digitaliserade i liten utsträckning. 10 procent tycker att de är digitaliserade i stor utsträckning.
  • 95 procent upplever att den dagliga driftskapaciteten är 80 procent eller högre.
  • En av fyra kommunchefer kan inte bedöma vare sig driftskapacitet eller utvecklingskapacitet.
  • 57 procent av dem som kan uppskatta sin utvecklingskapacitet menar att den endast är upp till 50 procent. 24 procent upplever att utvecklingskapaciteten är 80 procent eller högre.
  • 75 procent menar att skolan är mest prioriterade frågan.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.