Chefer tillåts inte belöna anställda

Att kämpa, prestera och nå uppsatta mål ger inte automatiskt mer i plånboken. Tre av fyra chefer tillåts inte belöna anställda som gör ett bra jobb, enligt en undersökning från Ledarna.

Medarbetare har små möjligheter att påverka sin lön genom att göra ett bra jobb. Endast 25 procent av svenska chefer med personalansvar har mandat från sina överordnade att sätta löner utifrån medarbetarnas förmåga och insats. De övriga cheferna är bakbundna av ett givet ekonomiskt utrymme, eller har inget ekonomiskt mandat överhuvudtaget. Det visar en undersökning från Ledarna, som presenteras i rapporten Lönlöst.

– Många lönesamtal i dag är rena spel för gallerierna, där varken chefen eller medarbetaren kan påverka utfallet. Det är tyvärr mer regel än undantag att svenska chefer inte tillåts bemöta sina medarbetare som individer på arbetet, och ge dem lön efter prestation, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1206 chefer med personalansvar, och genomfördes av Novus under perioden 14-26 april.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.