Vilken ledartyp är du?

Är du en snäll, målmedveten eller auktoritär chef? Vi listar sex inspirerande ledarskapsfilmer. Handen på hjärtat, vilken fiktiv ledartyp är du mest lik egentligen?

Det är inte alltid lätt att veta hur man fungerar som chef, men i jämförelsen med andra ledare kan sanningar om dig själv blir tydligare. Kvalitetsmagasinet har tagit filmens värld till hjälp för att illustrera några olika typer. Vem känner du igen dig i?

Den konflikträdda chefen – Ravn

För alla vill väl stoppa huvudet i sanden ibland

Filmen: Direktörn för det hele

Regi: Lars von Trier, 2006.

Liksom den mycket konflikträdda grundaren och it-chefen Ravn skyller du ditt dåliga ledarskap och företagets problem på en påhittad överordnad, ”direktören för det hela”. Genom att gömma dig bakom denna syndabock kan du avskeda folk, skriva sexmejl till medarbetare och göra nedskärningar utan att själv få skulden. Det hade kanske fungerat i evinnerlig tid, men tänk på att om ditt företag ska säljas och köparen kräver att få träffa direktören kan det bli problem. En lösning är då att anlita en avdankad skådespelare som kan hoppa in och låtsas vara direktören och förhoppningsvis reda upp alla konflikter.

Känner du igen dig?

+ Skönt att låta någon annan ta skulden för dina missar.

– Det kan bli obehagligt när det uppdagas att det är du som är ansvarig.

Den giriga chefen – Bud Fox

För att pengar är allt

Filmen: Wall Street

Regi: Oliver Stone, 1987

Du startade också som en ung och hungrig karriärist redo att göra vad som helst för att göra lyckade affärer och tjäna pengar, pengar, pengar! Liksom karaktären Bud Fox har du låtit dig inspireras av verklighetens Gordon Gekko, oärliga girigbukar och skrupelfria mentorer högre upp i hierarkin som lärt dig härskartekniker och listiga affärsstrategier för att bli rik till varje pris. Visst kan det vara härligt svindlande på toppen med pengar och lyxigt kontor, men kanske svider det lite av att tänka på dem du tryckt ned för att nå dit.

Känner du igen dig?

+ Girighet ger klirr i kassan.

– Du trampar på folk längs vägen.

Den rebelliske chefen – William Wallace

För att du går din egen väg

Filmen: Braveheart

Regi: Mel Gibson, 1995

Likt rebellen William Wallace låter du inte motståndets makter hindra dig på bärsärkagången mot dina mål, antingen det handlar om att häva britternas styre över skottarna eller om att driva igenom en förbättringsprocess som du tror kan gynna alla medarbetare. Ensam mot en till synes oöverkomlig oppositionell massa lyckas du mot alla odds väcka nya tankar och skaka om i styret, även om du riskerar att själv gå under på kuppen.

Känner du igen dig?

+ Du är sann mot dina visioner.

– Nya idéer kan möta kraftigt motstånd.

Den auktoritära chefen – Don Vito Corleone

För att du själv vet bäst

Filmen: Gudfadern

Regi: Francis Ford Coppola, 1972

Du pratar gärna om organisationen i termer av ”familjen” och tycker att lojalitet från medarbetarna är det viktigaste. De som inte ställer upp på att arbeta efter dina villkor får veta att de gjort dig besviken. Kanske kapar du inte ett finger eller lämnar ett hästhuvud på tangentbordet hos medarbetare som inte följer din galopp, men du är noga med att signalera din status och suveränitet. Du inger respekt hos alla och de medarbetare som gjort ett bra jobb kan belönas med trevligare arbetsuppgifter.

Känner du igen dig?

+ Du har kontroll och styr med fast hand när det blåser.

– Medarbetare kan känna sig nedtryckta och må dåligt.

Den inspirerande chefen – John Keating

För att du älskar att se andra utvecklas

Filmen: Döda poeters sällskap

Regi: Peter Weir, 1989

Du brinner för att vinna dina medarbetares förtroende och att vara en inspirerande förebild. Därför bombarderar du organisationen med kreativa, annorlunda övningar och tankeexperiment för att testa nya verksamhetsidéer som bryter mot konventionerna. Du älskar att sätta samman arbetsgrupper av olika personligheter som kan bidra till att utveckla varandras kompetens. För att hitta stöd för dina visioner plöjer du bibliotekets alla gamla dammiga ledarskapsklassiker och plockar åt dig inspirerande dikter och texter som du hoppas ska bli en positiv påverkan i medarbetarnas vardag, fånga dagen!

Känner du igen dig?

+ Du kan väcka motivationen och arbetslusten till liv.

– Medarbetarna kan misstro eller allvarligt misstolka dina lösningar på problem.

Den pålitliga chefen – M

För att du litar på din egen och andras förmåga

Filmen: Quantum of Solace (James Bond)

Regi: Marc Forster, 2008

Hur mycket dina medarbetare än snurrat in sig i triviala konflikter på kontoret eller försöker råda bot på världsomspännande organiserad brottslighet på egen hand med en dunk Martini under ena armen och en snygging under den andra finns du där som en klippa. Trots att du ibland tvivlar på dina medarbetares metoder, och trots att resultatet inte alltid blir som du har tänkt dig väljer du alltid att lita på din medarbetares förmåga i slutänden. Kanske för att du har svårt att släppa kontrollen och i stor utsträckning redan vet vad hon eller han har för sig tack vare finurliga apparater, kontrollmätningar och datorsystem.

Känner du igen dig?

+ Dina medarbetare känner oftast frihet under ansvar.

– För fria tyglar kanske inte ger dig önskat resultat.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.