”Fordonsindustrin närmar sig ett teknikskifte”

Verksamhetsutveckling Teknikskiftet kommer att kräva stora insatser inom svensk fordonsindustri och beredskap för att snabbt kunna ställa om produktionen.

”Fordonsindustrin närmar sig ett teknikskifte”

Vad handlar projektet om mera konkret?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det handlar om att förbereda industrin för framtida teknikskiften. De teknologiska förändringarna går blixtsnabbt och kräver flyfotade lösningar som svarar upp mot samhällets krav på miljö och hållbarhet. Det ska vi göra genom att jobba tillsammans med ett antal industripartners och akademier. Även om fokus ligger på fordonsindustrin är tanken att hitta en utvecklingsmetodik som är tillämpbar även inom andra delar av industrin. Den totala projektbudgeten är på 19 miljoner, varav Vinnova svarar för 9,5 miljoner.

Satsar företagen tillräckligt på innovation tycker du?

– Det är lite olika. Många företag skulle behöva satsa mer på att hitta nya vägar och ta för sig lite mer. Det här projektet är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning.

Vilka är de stora utmaningarna inom just fordonsindustrin?

–Flera teknikområden som har med fordonsindustrin att göra följer en väldigt snabb utvecklingskurva. Det är fullt möjligt och till och med sannolikt att vi nu närmar oss ett teknikskifte från förbränningsmotorer till elektriska drivlinor. Det kommer att kräva stora insatser inom svensk fordonsindustri och en beredskap för att snabbt kunna ställa om produktionen till andra produkter än de som tillverkas i dag. Den agila utvecklingsmetodik, som vi kommer att använda oss av i projektet, ska hjälpa industrin att snabbt komma ut med nya produkter när marknaden så efterfrågar.

När sker övergången till elbilar på allvar, tror du?

– Det är faktiskt ingen som riktigt vet – det är så många olika faktorer som spelar in, allt från lagstiftning i olika länder till teknikutveckling. Därför gäller det att vara förberedd och ha en produktionsapparat som är snabbt omställningsbar.

Hur kommer ni att jobba praktiskt i projektet?

– I fjol invigdes ASSAR Industrial Innovation Arena på Högskolan i Skövde med bland andra Volvo som en av initiativtagarna. Där kommer de olika intressenterna från akademi och industri att sammanstråla för att testa och utveckla olika metodiker i skarpt läge. Syftet med alltsammans är att vara med och stärka innovationsförmågan i landet. Historiskt sett finns flera exempel där svenska industriföretag missat teknikskiften och gått under. Genom det här projektet stärker vi företagens kompetens inom nästa generations industriproduktion.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste