De öppna jämförelserna är ett sätt att systematiskt mäta och jämföra kvaliteten inom den offentliga sektorn. Data tas fram av Socialstyrelsen i samarbete med bland annat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Kommuner kan då jämföra sina resultat mot varandra och identifiera utvecklingsområden.
Från statistik till handling – så hjälper jämförelser vården
Kvalitetsrollen Vad gör man när resultaten visar att fallolyckor ökar eller att äldre får fel läkemedel? Ett nytt stödmaterial från Socialstyrelsen hjälper kommuner att gå från statistik till faktisk förändring.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
För att stötta kommunernas arbete har Socialstyrelsen tagit fram nytt material som utgår från resultatet av öppna jämförelser.
– Ser man att man behöver utveckla ett visst område som vi har i öppna jämförelser så kan man enkelt hitta material att använda på ledningsnivå för att utveckla verksamheten eller använda i personalgrupperna, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Materialet innehåller bland annat stöd för riskbedömningar, mallar för kompetensutveckling och länkar till webbutbildningar. Huvudfokus vid framtagandet av det nya stödmaterialet är att göra det enklare för användarna att starta utvecklingsarbete utifrån sina resultat i öppna jämförelser.
Effekt för både kommuner och patienter
Om en kommun exempelvis ser i öppna jämförelser att andelen äldre med trycksår är hög i jämförelse med övriga kommuner, kan de med hjälp av stödmaterialet sätta ihop en handlingsplan och genomföra riktad utbildning för personalen.
– Det handlar om att få en helhet och samlat agerande på alla nivåer, säger Iréne Nilsson Carlsson.
– Det gör det också enklare att uppmärksamma på politisk nivå, ledningsnivå, hur det ser ut i kommunen. Vad är vi bra på? Vad behöver vi utveckla? Och att man inte bara kommer till nämnden och pekar på problem, utan att också då kunna komma med förslag att säga vi har de här utmaningarna men det finns också de här materialen att jobba med för att stärka oss på det området.
Driver på utveckling
Användandet av stödmaterialet kommer även bidra till en effektivisering av verksamheter.
– Vi tänker att det ska vara ett positivt sätt att driva utveckling och att man ska kunna använda de öppna jämförelserna till att stärka det positiva agerandet. Att det blir bättre för patienterna och bättre för verksamheterna också förstås, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Vad krävs för att stödmaterialet ska göra skillnad i praktiken?
– Jag tror att det här kommer underlätta för de som driver kvalitetsarbetet i kommunerna. Man måste ju följa upp vad som är bra och vad som är dåligt, men nu har du också material för att jobba med det du vill förbättra.
Har ni några planer på att vidareutveckla stödmaterialet?
– Det är ingenting som är bestämt just nu men vi får väl se om det kommer nya behov efterhand, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Om materialet används som tänkt kan det bli en central del i omställningen till en mer jämlik och kvalitetssäkrad vård, menar Iréne Nilsson Carlsson.