Här är verktyget som säkrar en rättvis omställning

Hållbarhet Under fyra år har en rad forskare undersökt hur den gröna omställningen kan genomföras på ett rättvist sätt. Arbetet har resulterat i en vägledning för hur beslutsfattare kan säkra rättvisa klimatåtgärder. 

– Det är tydligt att mer behöver göras inom området, säger Nora Sánchez Gassen som är en av forskarna.

Här är verktyget som säkrar en rättvis omställning
Nora Sánchez Gassen har tillsammans med forskarkollegor undersökt hur den gröna omställningen ska genomföras på ett rättvist sätt. Foto: Pressbild/Adobe Stock.

Att inte räkna med de sociala aspekterna av den gröna omställningen kan få förödande konsekvenser, som ökade sociala sociala klyftor, minskad produktivitet, lägre konkurrenskraft och missnöje. Det konstaterar Nora Sánchez Gassen, senior forskare på Nordregio.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Den gröna omställningen handlar inte bara om hur vi ska minska våra utsläpp, utan även hur det ska göras på ett socialt hållbart sätt. När utsläppsintensiva industrier ställer om, och vi behöver ändra våra beteenden, påverkar det kommuner, regioner och grupper olika. Det är otroligt viktigt att tänka på vid investeringar och beslut, säger hon.

Tillsammans med sina forskarkollegor på Nordregio har hon under fyra års tid undersökt hur den gröna omställningen kan gå till på ett rättvist sätt. Projektet, som har genomförts på uppdrag av Nordiska ministerrådet, baseras på tidigare vetenskap och intervjuer med bland annat fackföreningar, civilsamhällsorganisationer, ungdomsrepresentanter och medborgare.

– I de samtal vi fört är det tydligt att det behöver göras mer för att vissa inte ska drabbas hårdare än andra, säger Nora Sánchez Gassen.

Arbetet har nu resulterat i ett verktyg, Nordic Toolbox for a Just Green Transition, som riktar sig till beslutsfattare på framför allt nationell nivå, men också kommunal och regional nivå. Verktyget innehåller flera olika delar, som en checklista som beslutsfattare enkelt kan gå igenom. Men också goda exempel, samt information om hur omställningen kan påverka olika grupper, som ungdomar, äldre eller personer med funktionsvariationer.

Totalt har forskarna identifierat sex områden som beslutsfattare behöver ha koll på. Det första handlar om att kommunicera den gröna omställningen på rätt sätt, det andra handlar om att inkludera medborgarna i processen, det tredje att analysera och gå på djupet med de sociala effekterna.

– Vi är bra på att analysera de ekonomiska aspekterna, men sämre när de kommer till de sociala, säger Nora Sánchez Gassen.

Det fjärde området handlar om att hantera den gröna omställningen utifrån vilken plats den sker på. En mindre kommun i norra Sverige har exempelvis andra förutsättningar än en storstadskommun som Stockholm, förklarar Nora Sánchez Gassen. Det femte området handlar om att skapa mer kunskap, och satsa på utbildning som krävs för att genomföra den gröna omställningen. Det sjätte området handlar om konsumtion.

– Vi alla måste konsumera mer hållbart. Men det kan vara svårare för vissa. Bor man på landsbygden, eller har en funktionsvariation, kanske det inte är lika enkelt att byta bort bilen. Samtidigt kanske alla inte har råd med en elbil eller att köpa ekologiska produkter, säger Nora Sánchez Gassen.

Vad hoppas ni att verktyget ska bidra med?

– Att det kan hjälpa de som jobbar med omställningen, genom inspiration, idéer och vägledning. Verktyget innehåller också goda exempel från Europa där man genomfört omställningen på ett rättvist sätt. Det viktiga är att förankra omställningen med lokalbefolkningen, så att alla är med på vad som händer, avslutar Nora Sánchez Gassen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste