– Många slipper numera pendla till jobbet i lika stor utsträckning och får en bättre balans mellan arbete och privatliv. Men det är också viktigt att inte glömma bort alla de som inte kan jobba hemifrån – där finns det stort utrymme för förbättring gällande nöjdhet, säger Isabel Simon, analytiker på SKI.
SKI:s mätningar visar även att allt fler arbetsplatser inför eller skärper regleringarna kring hur ofta man får arbeta hemifrån, i vilken utsträckning, och så vidare.
– Vi kommer fortsätta att undersöka detta framåt för att se hur de nya reglerna påverkar medarbetarnöjdheten. Det gäller att införa nya regler på ett bra sätt så att medarbetarna fortsatt är nöjda, säger hon.
Nytt för årets undersökning är att SKI undersöker produktiviteten kopplat till distansarbetet.
– En av fyra chefer upplevde av produktiviteten hade minskat, så en framtida utmaning är att hitta en balans även där, säger Johan Parmler, vd och chefsanalytiker på SKI, och lyfter en färsk rapport från Riksrevisionen som nyanserar bilden av distansarbete.
– Man kan säga att i det korta perspektivet verkar det bra med distansarbete, men på lång sikt skapas utmaningar i att få ihop teamkänsla, samarbete och effektivitet. Det kommer vi som sagt att fortsätta studera, säger han.
Det allra mest grundläggande medarbetarbehovet är dock ett funktionellt ledarskap.
– Det handlar om en ledare med en tydlig vision, och som är nära sina medarbetare. Det som uppges som näst-viktigast är rättvisa, säger hon.
Med rättvisa menas att alla medarbetare är jämställt förhandlade, att det inte förekommer diskriminering, att man ska ha en rättvis ersättning och att regler kring just hybridarbete implementeras på ett rättvist sätt – så att inte några särbehandlas i det avseendet.
– Ytterligare ett viktigt behov är att känna att man bidrar till verksamheten, och att man är delaktig i den utveckling som sker där. Man vill också känna ett inflytande, att man har en autonomi och kan påverka sitt arbete, säger hon.
Slutligen lyfts psykologisk trygghet fram som ett viktig behov hos dagens medarbetare, dels i form av att arbetsplatsen präglas av ett öppet klimat, men också att man inte är rädd för att förlora sin anställning.
Det kan låta som en enkel match att skapa en rättvis plats där de anställda har full autonomi. Men dagens arbetsmiljö har en mängd nya utmaningar, konstaterar Johan Parmler.
– Vi har aldrig haft så många generationer som är yrkesverksamma samtidigt som idag. Vi alla är olika och vi befinner oss på olika ställen. Därför måste vi förstå helheten och behålla kundfokus, avslutar han.
publicerad 14 november 2024
av
Ellinor Gotby Eriksson