Innovativa Lyko: ”Är det rätt för kund så är det värt mödan”

Innovation De backar inte för några projekt som gynnar kundresan – oavsett hur omständliga eller kostsamma idéerna må vara. Läs om hur Lyko utmärker sig vad gäller innovation.

Innovativa Lyko: ”Är det rätt för kund så är det värt mödan”
Enligt Svenskt Innovationsindex är Lyko ett av landets företag med hög innovationsförmåga. Foto: Lyko

Enligt Svenskt Innovationsindex (SII) 2023 är Lyko företaget med störst upplevd digital innovationsförmåga. Erica Wredberg, retail sales officer på Lyko, närvarade under Tjänsteinnovationsdagen i Karlstad och berättade om vad hon tror utmärker skönhetsföretaget från andra. Enligt henne är företagets innovationsförmåga ett resultat av två utgångspunkter:

– Kundresan ska alltid vara så smidig som möjligt, och vi får aldrig säga nej till ett projekt eller en förändring på grund av att den är krånglig för oss själva. Är det rätt för kund så är det värt det – oavsett hur smärtsam förändringen är, sade Erica Wredberg under Tjänsteinnovationsdagen.

Tre olika exempel

Ett exempel på förändringar som varit krävande för företaget men givande för kund är företagets erbjudande om paketinslagning. Tjänsten är inte särskilt förekommande vid e-handel, men eftersom företaget såg ett intresse hos kund så ansågs paketinslagning värt mödan.

– Det kanske man inte tror, men det krävde mycket kraft från olika delar av verksamheten. Kunderna kommer att gilla det, så därför gör vi det, sade Erica Wredberg under Tjänsteinnovationsdagen.

Om

Lyko

Grundare: Frans Lyko

Huvudkontor: Vansbro

Antal butiker: 32

Omsättning: 2,6 miljarder

Börsnoterades: 2017

Några andra exempel är företagets investering i digitala hyllkantsetiketter som är uppkopplade mot företagets webbsida, för att priserna alltid ska vara uppdaterade i butik och för att medarbetare ska slippa behöva prismärka.

– Vi har även prismatchning på vår webbsida, det vill säga att kunderna kan jämföra våra priser med våra konkurrenter. Den informationen finns redan på nätet, så varför inte erbjuda den funktionen till kunden i stället för att de ska behöva söka upp den infon själv?

From clicks to bricks

När man tänker Lyko tänker man främst e-handel, men skönhetsföretaget har kommit att synas alltmer som fysisk butik. För tillfället finns 32 butiker, och tanken är att utöka. Det är synonymt med ett fenomen som kallas ”from clicks to bricks”, alltså att en verksamhet går från att främst bedriva klickbaserad försäljning till att sedan även bedriva fysisk försäljning. Även om Lyko har nått stor framgång på grund av digital innovationsförmåga så inser företaget fördelen med en fysisk kundupplevelse.

– Det finns mycket man kan göra på nätet, men det finns också sådant vi inte klarar av att göra. I butik kan vi dels bjuda in kunder och bygga relation till kunderna, dels kan vi erbjuda rådgivning, sade Erica Wredberg under Tjänsteinnovationsdagen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.