Lucka 17: Håller beslutsunderlaget?

Kvalitetskalendern Varje dag fram till jul kan du ta del av vår kvalitetskalender. Det här är riksrevisorn Helena Lindberg bästa kvalitetsråd.

Lucka 17: Håller beslutsunderlaget?
Foto: Adobe Stock/ Raphaelle Sisask

Under årets gång har Riksrevisionen granskat flera myndigheters kvalitetsarbete och underkänt dem. Tidigare i december visade en granskning att SOS Alarms misslyckande gentemot alarmeringsavtalet delvis beror på företagskulturen. Därför lämnar Helena Lindberg rådet nedan.

Foto: Riksrevisionen

Se till att dina beslutsunderlag håller tillräckligt god kvalitet. Riksrevisionens granskningar visar tyvärr gång efter annan att till och med stora reformer baseras på alldeles för dåliga beslutsunderlag. Om du ska lägga resurser på en insats behöver du ha en god bild av vilka effekterna väntas bli, och då måste de underliggande analyserna vara av god kvalitet. Dessutom bör du utforma dina insatser så att måluppfyllelsen går att följa upp, så att du vet vad som behöver justeras inför nya beslut på samma område.

Helena Lindberg, riksrevisor på Riksrevisionen

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.