Mindfulness allt mer poppis

Intresset för mindfulness ökar stadigt. Allt från små organisationer till riksdagen testar metoden med bättre arbetsmiljö, minskad stress och bättre ledarskap som mål. KM tar sig en närmare till på metoden.

Mindfulness allt mer poppis
Stock.xchng

Mindfulness är en upplevelsebaserad metod med syfte att komma i kontakt med sig själv. Teknikerna härstammar från buddistisk tradition och handlar om att skapa en större medvetenhet om hur man fungerar, tänker, gör och kommunicerar. Att regelbundet meditera är grundläggande i metoden.

På Mindfulnessgruppen, som startade 2010 och håller kurser baserade på metoden, har man sett ett ökat intresse för mindfulness. Vd Helena Liljedahl tror att det till stor del beror på att det idag finns vetenskaplig dokumentation som visar positiva effekter av metoden. Bland annat finns forskning som visar att det minskar stress, förbättrar sömn och kan förbättra kreativitet, besluts- och problemlösningsförmåga.

– Många blir frågande och skeptiska så fort de hör ordet meditation. Jag tror att det beror på att vi är så oerhört fokuserade på saker vi kan räkna och ta på, så visst finns en viss skepsis. Men i somras var det en hel del artiklar om mindfulness i ett flertal tidningar och så fort människor förstår att det finns forskning bakom har de lättare att ta det till sig, säger Helena Liljedahl.

Träna hjärnan

Mindfulnessgruppen ser metoden som någonting att utgå ifrån i vardagen och vill genom övningar hjälpa människor att bli mer uppmärksamma på negativa stresskänslor för att förebygga sjukdom.

– Nu är jag lite kaxig, men för mig är det en revolution. Vi har under de senaste åren jobbat hårt med att skapa ett informationssamhälle och jag tror att det är ett skäl till att många känner sig så stressade och blir utbrända, hjärnan blir överaktiv. Det är ökade krav på effektivitet och slimmade processser men man glömmer bort vilka konsekvenser det får för människor.

Enligt Helena Liljedahl handlar mindfulness om att träna medvetandet, att inte bara reagera, utan att kunna göra mer medvetna val. Hon jämför det med att hålla sig i form och hänvisar till forskning som visar att hjärnan kan tränas.

Den mesta forskningen runt metoden sker i USA, men även i Sverige pågår en hel del. Bland annat har Torbjörn Josefsson, Sveriges första forskare i mindfulness vid Högskolan i Halmstad, i sina studier sett att den uppmärksamhet som tränas i metoden innebär att man ökar medvetenheten om sina tanke-, känslo-, beteende-, och reaktionsmönster. Men också att meditation ger ökad grad av psykologiskt välbefinnande.

Helena Liljedahl anser att alla människor får ut någonting av metoden och det är olika typer av verksamheter som vänder sig till dem för utbildningsförfrågningar. Hon jämför det med när Friskis och Svettis startade och hur många som höjde på ögonbrynen, medan det idag är vedertaget att motionera.

– Om tio år tror jag att man har insett att det är lika viktigt, om än inte viktigare, att även träna hjärnans förmåga.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste