Mobilen naturligt inslag på rasterna

Forskning ”Phubbing”-fenomenet undersöks i en universitetsstudie. Den visar att unga medarbetare stör sig mindre på att kollegor håller på med mobilen på rasterna, skriver tidningen Arbetsliv.

Mobilen naturligt inslag på rasterna
Yngre stör sig mindre än äldre på kollegor som håller på med mobilen på rasterna, visar studie. Foto: Adobe Stock

Brukar du ”phubba” på jobbet? Ordet ”phubbing” är en anglicism som kommer av de engelska glosorna phone och snubbing (att nonchalera någon) och betyder att man håller på med mobiltelefonen i stället för att interagera med andra.

Begreppet har på senare år börjat uppmärksammas inom forskningen. 2020 beviljade forskningsrådet Forte 4,3 miljoner kronor till projektet ”Phubbing i arbetslivet: En studie om mobilbeteende i sociala sammanhang på arbetsplatsen och samband med social arbetsmiljö, engagemang, teameffektivitet, säkerhetsklimat, och återhämtning” vid Göteborgs universitet. Syftet var att genomföra en kartläggning av mobilbeteenden under arbetsdagen på arbetsplatser i olika branscher.

Generationsskillnader angående phubbing

Nu har projektet pågått i två år, och tidningen Arbetsliv har följt upp projektet och talat med forskningsledaren Sara Thomée om vad de har funnit hittills. Hon säger till tidningen att man har funnit i generationsskillnader i mobilanvändandet på arbetsplatsen, unga störs mindre av att kollegor försjunker i mobilen på rasterna. Det finns en förståelse för att man använder mobilen som ett sätt at koppla av på rasterna.

– När vi började planera för projektet intervjuade jag fackligt förtroendevalda inom Elektrikerförbundet. De var bekymrade över att det hade tystnat i kafferummen, de såg en tydlig förändring. Men för varje ny kull som kommer in i arbetslivet är det mer och mer självklart att mobilen är med i alla sammanhang och på så sätt blir beteendet normaliserat, säger Sara Thomée till Arbetsliv.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.