Sahlgrenska Universitetssjukhuset egen utmärkelse Kvalitetspriset tilldelas i år en avdelning som har genomfört ett närmast revolutionerande förbättringsarbete.
Ny metod ger tryggare personal och patienter – och högre kapacitet
Sjukvård Tack vare en ny undersökningsmetod har urologimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset minskat obehag hos patienter – och fått en kraftigt ökad kapacitet. Nu prisas verksamheten med Kvalitetspriset 2025.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I slutet av 2024 inledde Verksamhet Urologi arbetet med att ersätta den invasiva undersökningsmetoden cystoskopi med vanliga urinprov. Man har nu gått från forskning till klinisk rutin på endast sex månader.
– Patienter med blåscancer måste gå på många kontroller och dessutom väldigt tätt. Man går då in i urinröret och tittar vilket ofta innebär obehag för patienten och dessutom kan leda till infektioner i samband med kontrollerna. Så vi har länge tittat efter en annan sorts prov, säger Henrik Kjölhede, överläkare och sektionschef på Urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Omfattande forskningsmedverkan
Risken för återfall i urinblåsecancer är hög. Därför behöver patienter alltså gå till Urologen på regelbundna undersökningar var tredje till var sjätte månad. En cystoskopi innebär att läkaren för in ett smalt rör med en kamera via urinblåsan. Utöver obehaget för patienten är undersökningen dessutom mycket resurskrävande.
– Det var ren tur att vi stötte på ett nytt prov som nyligen hade blivit godkänt för användning, men där det inte fanns särskilt många studier ännu – men de som fanns visade väldigt lovande resultat. Då valde vi att sätta i gång med en egen studie, men också att delta i de som redan pågick, säger han.
Det var dels en europeisk studie där Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev de sjukhus som samlade flest patienter till studien, och den egna studien som studerade en annan typ av blåscancerpatienter.
– Vi har en egen analysapparat på mottagningen vilket har underlättat vårt arbete. Det och det faktum att vi snabbt fick en stor erfarenhet tack vare studierna gjorde att vi snart kunde börja göra urinprovet på rutin.
Slipper svåra avvägningar
Sedan hösten 2024 har den nya metoden implementerats i verksamheten som startat den nya mottagningen Uricheck. Tack vare den nya metoden får alla patienter nu sina kontroller i tid. Utöver minskat obehag vid undersökning är detta den största vinsten förklarar Henrik Kjölhede.
– Cystoskopierna är en väldigt begränsad resurs som kräver mycket personal och mycket utrustning och utbildning. Det blir en flaskhals. Detsamma gäller att utreda de som kanske har ny cancer. De två grupperna har då konkurrerat om den resursen vilket har tvingat personalen till svåra prioriteringar, säger han, och tillägger:
– Det har tärt mycket på många kolleger, just att inte kunna erbjuda kontroller i tid. Nu kan vi det – dessutom kostnadseffektivt. Det ger en trygghet hos oss.
Det finns ett stort intresse för att börja ersätta cystoskopi med urinprov på sjukhus i hela landet, och Henrik Kjölhede hoppas se en stor spridning av provformen.
– Utmärkelsen är ett fantastiskt roligt erkännande av det arbete vi har gjort och vi känner oss väldigt hedrade.
Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris är ett vandringspris som delas ut till ett team, enhet, verksamhet eller motsvarande som på föredömligt sätt bedrivit ett strukturerat kvalitets- och utvecklingsarbete. I en livesänd kvalitetsdag den 15 maj utsågs vinnarbidraget: #6 Urinprov i stället för cystoskopi – från forskning till klinisk rutin på sex månader.
Juryns motivering:
”Från obehag till enkelhet – med imponerande hastighet och stor professionalism har detta initiativ transformerat forskningsresultat till en konkret och hållbar förbättring i klinisk vardag – på bara sex månader. Genom att ersätta invasiva cystoskopier med ett enkelt urinprov har teamet inte bara ökat patientsäkerheten och förbättrat patientupplevelsen, utan också frigjort betydande resurser till annan vård. Ett lysande exempel på framtidens vård – Europas ledande universitetssjukhus 2032.”