Nytt initiativ för jämställdhet

Initiativet Golden Rules of Leadership ska bidra till en mer jämställd värld, bland annat genom ledarskapsträning och mentorskap. Det säger näringsminister Annie Lööf som står bakom lanseringen i Sverige.

Nytt initiativ för jämställdhet

– Kvinnor världen över är underrepresenterade i näringslivet och på andra ledande poster. Med Golden Rules vill vi genom konkret handling i vår vardag bidra till en mer jämställd värld, genom att bland annat bjuda in kvinnliga talanger till våra nätverk, erbjuda ledarskapsträning och mentorskap, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Golden Rules of Leadership är ett resultat av Sveriges engagemang i USA:s före detta utrikesminister Hillary Clintons råd International Council on Womens Business Leadership. Före detta näringsminister Maud Olofsson ingick i gruppen som har tagit fram de gyllene reglerna och Sverige är först ut med lanseringen. Länder som USA, Indien, Brasilien och Sydafrika ska följa efter.

Målet är att fler kompetenta och drivna kvinnor ska nå ledande positioner i alla delar av samhällslivet, på alla nivåer i Sverige och i alla andra länder som ansluter sig.

Golden Rules innebär bland annat kvinnor ska ges tillgång till nätverk och att öppna upp för kontakter så att fler kvinnor kan använda dessa i sitt ledarskap samt att fler kvinnor ska få möjlighet till ledarskapsträning i ledande positioner. Ledare och chefer som deltar i initiativet ska också öppna upp sina arbetsplatser, exempelvis genom att bli mentor för en kvinnlig talang eller genom att bli ”skuggad” på jobbet för att dela med sig av erfarenheter. En viktig bit är också att lyfta fram förebilder.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.