nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Örebro universitet

Örebro universitet får EU-utmärkelse

Örebro universitet är ett av de första svenska lärosätena som fått utmärkelsen HR Excellence in Research av EU-kommissionen. Utmärkelsen är en bekräftelse på att universitetet är en bra arbetsgivare och arbetar för rättvisa och transparens i sin rekrytering av forskare och universitetslärare.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Örebro universitet är det tredje lärosätet i Sverige som kvalificerat sig för HR Excellence in Research. För att tilldelas utmärkelsen krävs att universitet visar hur EU-kommissionens stadgar för forskare och riktlinjer för rekrytering av forskare – ”The European Charter & Code for Researchers” – uppfylls och utvecklas.

Syftet med stadgan och riktlinjerna är att de ska bidra till att EU blir världens mest konkurrenskraftiga kunskapsbaserade ekonomi genom en attraktiv och kvalitetssäkrad forskningsverksamhet.

– Rekrytering av personal är en av universitetets viktigaste frågor. Sverige är ett litet land och nästan alla talanger finns utanför våra gränser. Därför måste vi kunna erbjuda potentiella internationella medarbetare en rekryteringsprocess i världsklass, säger Åke Strid, vicerektor för internationalisering vid Örebro universitet, i en kommentar.

Läs även: 8 av 10 har högt förtroende för forskning och forskare.

För att uppfylla EU-kommissionens krav ställs bland annat krav på stöd till forskare i deras karriär. I en handlingsplan förbinder sig universitetet att ta fram förslag på karriärutvecklingsprogram för olika lärarkategorier.

– Utmärkelsen är en bekräftelse på att Örebro universitet är en bra arbetsgivare. Den visar att universitetet arbetar för rättvisa och transparens vid rekryteringar och bedömningar av ansökningar, både vid anställningar och karriärutveckling för forskare, säger Maria Wennerstrand, HR-strateg.

Utmärkelsen HR Excellence in Research är en viktig signal till sökande från andra länder, understryker hon:

– I Sverige finns lagar och bra villkor för anställda. Men det är inte alls säkert att det är känt i andra länder, säger hon.

Örebro universitet har 15 100 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå, 24 program på avancerad nivå och 1 000 fristående kurser. Universitetet bedriver forskning inom psykologi, robotik, miljö och medicin.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Småprat skapar förtroende

Expertens 7 råd om förändringsledning

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.