nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Örebro universitet

Örebro universitet får EU-utmärkelse

Örebro universitet är ett av de första svenska lärosätena som fått utmärkelsen HR Excellence in Research av EU-kommissionen. Utmärkelsen är en bekräftelse på att universitetet är en bra arbetsgivare och arbetar för rättvisa och transparens i sin rekrytering av forskare och universitetslärare.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Örebro universitet är det tredje lärosätet i Sverige som kvalificerat sig för HR Excellence in Research. För att tilldelas utmärkelsen krävs att universitet visar hur EU-kommissionens stadgar för forskare och riktlinjer för rekrytering av forskare – ”The European Charter & Code for Researchers” – uppfylls och utvecklas.

Syftet med stadgan och riktlinjerna är att de ska bidra till att EU blir världens mest konkurrenskraftiga kunskapsbaserade ekonomi genom en attraktiv och kvalitetssäkrad forskningsverksamhet.

– Rekrytering av personal är en av universitetets viktigaste frågor. Sverige är ett litet land och nästan alla talanger finns utanför våra gränser. Därför måste vi kunna erbjuda potentiella internationella medarbetare en rekryteringsprocess i världsklass, säger Åke Strid, vicerektor för internationalisering vid Örebro universitet, i en kommentar.

Läs även: 8 av 10 har högt förtroende för forskning och forskare.

För att uppfylla EU-kommissionens krav ställs bland annat krav på stöd till forskare i deras karriär. I en handlingsplan förbinder sig universitetet att ta fram förslag på karriärutvecklingsprogram för olika lärarkategorier.

– Utmärkelsen är en bekräftelse på att Örebro universitet är en bra arbetsgivare. Den visar att universitetet arbetar för rättvisa och transparens vid rekryteringar och bedömningar av ansökningar, både vid anställningar och karriärutveckling för forskare, säger Maria Wennerstrand, HR-strateg.

Utmärkelsen HR Excellence in Research är en viktig signal till sökande från andra länder, understryker hon:

– I Sverige finns lagar och bra villkor för anställda. Men det är inte alls säkert att det är känt i andra länder, säger hon.

Örebro universitet har 15 100 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå, 24 program på avancerad nivå och 1 000 fristående kurser. Universitetet bedriver forskning inom psykologi, robotik, miljö och medicin.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Konsten att köpa in kirurger

Ledare

Köpa in toapapper är lättare sagt än gjort. I alla fall om man är offentlig verksamhet. Hur ska det då inte vara att köpa in ett avancerat kirurgteam?

Skandia Elevators 10 steg till en förbättringskultur

De senaste tio åren har de kämpat hårt för att få till en förbättringskultur. De har lagt ned över 1 000 utbildningstimmar på förbättringsarbete och en rad kvalitetsverktyg. Det tålmodiga arbetet har gett resultat. Skandia Elevator växer kraftigt och medarbetarna är med på tåget.

Från ord till handling i förändringsarbetet

Recension

Från ord till handling är en praktisk handledning om hur förändringsprojekt kan bli mer framgångsrika. I boken beskrivs vägen från att skapa en vision som kan vägleda i förändringen till vikten av att identifiera vilka beteenden som skapar framgång.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.