Riskbedömning under lupp

Det används olika metoder för att bedöma risken för att drabbas av besvär i arbetet. Men vilka utvärderingsmetoder fungerar bäst? Det ska forskare vid Högskolan i Gävle ta reda på.

De olika metoder som finns kan ge olika resultat. Dessutom kan de variera i tillämpbarhet när det gäller att bedöma handintensivt, repetitivt arbete. Det kan tillexempel vara att stå vid löpande bandet eller att packa och sortera varor; arbete som kan ge skador i nacke, skuldror och armar.

En forskargrupp vid Högskolan i Gävle har därför fått två miljoner kronor i forskningsstöd från FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och samhälle, för att utvärdera hur tillförlitliga olika riskbedömningsmetoder vid handintensivt arbete är. I studien ska en grupp ergonomer använda sex olika metoder för att bedöma ett tiotal arbetsmoment. Tanken är att arbetet ska resultera i en standard. Projektet ska pågå i två år.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste