Många har föreställningen att få kvinnor arbetar i svenska gruvor. Men inom gruvindustrin är nästan var femte anställd kvinna.
Så hanterar kvinnor tuff jargong på jobbet
Arbetsmiljö
En jargong kan höja trivseln på jobbet. Men skämtandet kan också gå överstyr. På mansdominerade arbetsplatser kan kvinnor behöva strategier för att kunna hantera den tuffa jargongen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I en aktuell studie har Lisa Ringblom, arbetslivsforskare vid Malmö universitet, intervjuat 20 gruvarbetare av båda könen. Fokus i studien ligger på den jargong som råder på arbetsplatserna.
Upptagen i gemenskapen
Enligt Lisa Ringblom kan jargongen innebära både för- och nackdelar.

Foto: Nille Leander.
– Arbetsplatsjargongen är en viktig arbetsplatsmarkör. När du är en del av den blir du upptagen i gemenskapen och är en del av gruppen. I riskmiljöer som gruvor blir skojandet med kollegor också en omsorgspraktik, ett sätt att ta hand om varandra, säger hon.
Men det finns samtidigt risker med en tuff och hård jargong. Arbetsplatser med en sexualiserad jargong riskerar att flytta gränserna för vad som kan betraktas som övertramp.
Det spelar också roll vem som skämtar. Om en chef säger något kan det vara mera känsligt.
Kvinnor har strategier
Av de intervjuer som Lisa Ringblom gjort framkommer att kvinnorna ofta har strategier för att hantera när skämtandet går överstyr.
– Då valde de att fysiskt lämna situationen eller sluta lyssna. Samtidigt var det svårt för de kvinnliga gruvarbetarna att beskriva vad som gör att ett skämt når en ”tipping point”. Det kan man förstå eftersom skämtandet är en sådan finlirspraktik, säger hon.
Studien visar också att kvinnorna kan använda jargongen till sin fördel.
– Kvinnorna kunde använda sig av arbetsplatsjargong för att utmana rådande strukturer. En del kvinnliga gruvarbetare kunde höja sin status genom att vara rappa i käften och ge tillbaka med samma mynt, förklarar Lisa Ringblom.
Sätt att undgå konfrontation
Inom ramen för ett ”skämt” kan mycket sägas. Den som protesterar mot ”skämtet” kan få höra att man inte har någon humor.
– Att säga att något bara var ett skämt kan bli ett sätt att undgå direkt konfrontation eftersom skämtandets grundläggande premiss är att det som sägs inte ska tas på allvar. Det är intressant att fundera på hur mycket mer som kan sägas om man påstår att man skämtar, säger hon.
Men det är inte bara gruvmiljöer som utmärker sig för sin jargong, menar Lisa Ringblom. Ett ingenjörstätt techbolag exempelvis har sitt sätt att exkludera och inkludera.
Diskussion om samtalsklimat
Lösningen är heller inte att förbjuda skämt och jargong.
– Det går inte att reglera manus för vad anställda får eller inte får säga på jobbet. Arbetsgivare ska inte försöka reglera det formellt på det sättet, utan snarare ha en pågående diskussion om samtalsklimatet på arbetsplatsen, säger Lisa Ringblom.