Så har Södersjukhuset kommit till rätta med textilsvinnet

Hållbarhet Region Stockholms hållbarhetspris för miljö går i år till ett projekt som har handlat om att minska textilsvinn på Södersjukhuset. Genom projektet har kostnaderna för svinnet minskat med 700 000 kronor.

Så har Södersjukhuset kommit till rätta med textilsvinnet
De försvunna kläderna kostade sjukhuset tre miljoner kronor årligen. Foto: Stockadobe

För fyra år sedan inleddes Projekt Textilsvinn på Södersjukhuset i Stockholm. Bakgrunden var att omkring 20 000 plagg försvann från sjukhuset varje år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Södersjukhuset ingår i ett avtal där man hyr patient- och personalkläder. Om kläderna inte återlämnas för tvätt inom 90 dagar räknas det som svinn. Sjukhuset får då betala en avgift för att ett nytt plagg ska produceras.

De försvunna kläderna kostade sjukhuset tre miljoner kronor årligen.

Kunskapsspridning A och O

Innovationsledarna och tjänstedesignerna Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden fick därför i uppdrag att ta reda på vad som hände med kläderna och upptäckte ganska snart att svinnet berodde på flera olika saker:

– Många tog med sig extraplagg till sina skåp för att vara säkra på att ha kläder i rätt storlek. När plagg lagras i skåpet försvinner de ur rotationen tillbaka till företaget.

– Patienter saknade ibland kläder vid hemgång och gick därför hem i sjukhuskläder.

– Kläder som var kontaminerade slängdes ofta i soporna i stället för att skickas till tvätt. Även patienter slängde kläder av misstag.

Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden inledde därefter en kampanj för att sprida kunskap om varför det är viktigt att minska textilsvinnet. Kampanjen hade tre huvudbudskap: att inte ta mer kläder än nödvändigt, att använda sina reservplagg och att lägga alla kläder i tvätten. De såg också till att stärka rollen som textilombud genom utbildningar och fler träffar. Dessutom tog Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden fram en sms-tjänst som kan användas vid brist eller kommande brist på arbetskläder.

Tydliga resultat i statistiken

Genom projektet infördes även Garderoben som samlar in second hand-kläder som kan användas till socialt utsatta patienter som inte har egna kläder vid hemgång.

När projektet avslutades 2023 hade kostnaderna för textilsvinn minskat med 700 000 kronor. Andelen uteliggande textilier hade dessutom sjunkit från 23 procent till mellan 12 och 14 procent. Projektet har också lett till att antalet textilombud på sjukhuset har ökat.

Nu har projektet alltså belönats med Hållbarhetspriset för miljö.

– Vi har redan bevis på att projektet har gått bra men att vi nu också får pris för det känns som något extra. Det är väldigt bra att projektet kan lyftas i ett sådant fint sammanhang, säger Sebastian Törnfeldt i en presskommentar.

Flera uppmärksammade eldsjälar

Sara Tunheden hoppas att deras projekt ska inspirera fler att göra samma sak.

– Priset uppmärksammar vårt projekt vilket gör att arbetssättet också kan spridas, det här är ju ett problem som finns hos många verksamheter, säger Sara Tunheden.

I början av 2024 inrättade Region Stockholm ett nytt hållbarhetspris som ska uppmärksamma viktiga insatser inom hållbarhetsområdet. Priset delas ut i de fyra kategorierna social hållbarhet, miljö, årets eldsjäl och för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Förutom projektet Textilsvinn prisades även Folktandvården Fridhemsplan-Akuten, överläkaren Finn Filén på Venhälsan på Södersjukhuset och demokratisamordnaren Sevgi Zengin i Botkyrka kommun.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.