Så ska företag kunna dela information säkert

DIGITALISERING När fakta manipuleras är det ännu viktigare med verifieringen. Bolagsverket ska därför utveckla en ny verifieringstjänst baserad på blockkedjeteknik för företagsinformation.

Så ska företag kunna dela information säkert
Företagare ska kunna dela information genom en verifieringstjänst som bygger på blockkedjan. Foto: Adobe Stock

Det är regeringen som gett Bolagsverket uppdraget om att skapa verifieringstjänsten. Tanken är att man ska kunna samla företagsinformation från alla myndigheter på ett och samma ställe på ett säkert sätt.

– Utifrån regeringens ambitiösa mål att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter ser vi fram emot att ta det här arbetet vidare och bidra till att skapa en bättre vardag för Sveriges företagare. Det följer helt vår vision om ett näringsliv där företagsinformation flödar fritt och skapar värde för samhället, säger Patrick Eckemo, chef för digitaliserings- och innovationsavdelningen på Bolagsverket.

För trygga affärer

Syftet är att företagarna ska kunna använda informationen för att göra trygga affärer. Informationen uppdateras i realtid och ägs av företagaren själv.

– Idag finns mycket information kopplat till företag men den kan vara svår att överblicka, säger Patrick Eckemo. Med verifieringstjänsten kan information som rör företaget samlas och enkelt visas upp. För företagaren innebär detta att denne sätts i centrum och kan hämta den information den behöver på ett ställe, istället för att gå till respektive myndighet eller utgivare. Kunder till företaget kan sedan lätt överblicka och värdera informationen för att se att de gör affärer med en trovärdig motpart.

Omöjlig att manipulera

Information som lagras med blockkedjeteknik är svår, för att inte säga omöjlig, att manipulera och tekniken används för såväl kryptovalutor som för att registrera ägande av värdepapper med mera. En blockkedja är ett slags decentraliserad databas som lagras i många kopior.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.