Samtal lindrar samvetsstress

Arbetsmiljö Vårdpersonal går ofta runt med dåligt samvete och en känsla av otillräcklighet. Men samvetsstressen kan avlastas med hjälp av gruppsamtal.

I vissa situationer kan det vara bra att ha dåligt samvete – det tyder på att något är fel och behöver förändras. Men för vårdpersonal kan ett ständigt gnagande dåligt samvete bli ett arbetsmiljöproblem som leder till utbrändhet. Det har en avhandling från Umeå universitet tidigare satt ljuset på.

Nu har forskare vid Umeå universitet gått vidare och undersöker hur problemet med samvetsstress inom vården kan lindras. Forskningen visar att gruppsamtal kan vara en väg att gå, skriver arbetslivstidningen Suntliv.nu.

Får bena ut känslor

En gång i månaden har forskarna satt sig ner i gruppsamtal med personal på fyra olika arbetsplatser, alla kommunala äldrevårdsenheter. Personalen har då fått beskriva vilka situationer som ger dem dåligt samvetet – till exempel att de inte aktiverar de äldre tillräckligt. Samtalen går inte att stressa fram, berättar forskaren Gunilla Strandberg för Suntliv.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.