– För Ledarna handlar jämställdhet om rätten att bedömas utifrån sin kompetens, om chefsförsörjning och om verksamheters effektivitet, produktivitet, innovationsförmåga samt arbetsmiljö. Årets Jämställdhetsbarometer visar på en positiv trend på flera områden men vi är långt ifrån i mål. Det finns betydligt mer att göra för jämställdheten på svensk arbetsmarknad, kommenterar Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i ett pressmeddelande.
Jämställdhetsbarometern visar att allt fler chefer tillämpar såväl kompetensbaserad som jämställd rekrytering, och att det är en uppåtgående trend. 80 procent av cheferna tillämpar kompetensbaserad rekrytering, en ökning med 3 procent sedan 2021. Även jämställd rekrytering har ökat från 64 procent till 67 procent.
– När kvinnor väljs bort är det ett stort slöseri med resurser. Varken näringsliv, offentlig eller idéburen sektor har råd att missa kompetensen hos drygt halva befolkningen, säger Andreas Miller.
Könsskillnader i lönesättning har också minskat, om än marginellt. I år svarar 68 procent att man har en jämställd lönesättning. 2021 var motsvarande siffra 65 procent.
Fakta
Mer om Jämställdhetsbarometern
Ledarna har 2023 undersökt chefernas uppfattning kring jämställdhetsarbetet i en undersökning i samarbete med Novus.
Detta är en uppföljande mätning och i rapporten finns jämförande siffror från 2011, 2016 och 2021.
Undersökningen genomfördes under perioden 24 april – 10 maj 2023 och besvarades av 1 480 respondenter, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 36 procent.
publicerad 21 september 2023
av
Ellinor Gotby Eriksson