nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Ingenjör toppar listan. Foto: Stock Adobe.

Topp 10-listan med drömjobben

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb, visar arbetslivsundersökningen Manpower Work Life. Med på topp tio finns återigen lärare samt ett par helt nya yrken.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Arbetslivsundersökningen Manpower Work Life genomfördes under april i år och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 812 personer har deltagit i undersökningen och har fått lista sina drömjobb – oavsett om de bedömer att de har möjlighet att uppnå drömmen eller inte.

Sedan fjolårets undersökning har ingenjör avancerat från en andra- till en förstaplats på topplistan. Framförallt är det unga under 29 år som drömmer om att bli ingenjörer. Resultatet skiljer sig något åt mellan könen, men just ingenjör finns med på både kvinnornas och männens topplistor.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och ”mjuka” förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination på framtidens arbetsmarknad som ger stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och vidareutvecklas under hela yrkeslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Nykomlingar på topplistan är programmerare och maskinoperatör. Dessutom gör läraryrket comeback efter att ha halkat ur topp tio föregående år.

Åtta av tio – 82 procent – uppger att det är ganska eller mycket viktigt för dem att nå sitt drömjobb. En dryg tredjedel – 35 procent – anser dock att deras nuvarande jobb är eller ligger ganska nära deras drömjobb. Det största hindret för att få drömjobbet är att man upplever sig sakna rätt kontakter, att man tycker det är för sent att börja om eller att man har fel utbildning.

– Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt, vilket gör att man hela tiden måste utveckla sina kompetenser för att hålla sig anställningsbar. Ingenjör är ett bristyrke, vilket innebär goda framtidsutsikter för dem som utbildar sig eller skolar om sig till ingenjörer, säger Lars Forseth.

Svenskarnas drömjobb 2018.

1 Ingenjör

2 Säljare

3 Administratör

4 Projektledare

5 Kommunikatör/marknadsförare

6 Ekonom

7 Programmerare

8 Lärare

9 Maskinoperatör

10 Managementkonsult

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så skapar du hållbar framgång över tid

Varför har vissa organisationer funnits i hundratals år medan andra inte håller ett decennium? Nyckeln är att skapa framgång som varar över tid – något som ISO 9004 bistår med. Standarden bygger på strategier, bästa praxis och erfarenheter från några av de mest framgångsrika företagen runt om i världen.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.