nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

KI i topp bland svenska lärosäten. Foto: Ulf Sirborn.

Tre svenska universitet på topp 100-listan

Tre svenska lärosäten, däribland Karolinska Institutet, finns med på topp 100-listan i en ranking av världens 500 främsta universitet. Den så kallade Shanghailistan bygger på en bedömning av universitetens forskningsinsatser, bland annat hur många forskare som vunnit höga utmärkelser som Nobelpriset.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Shanghai Jiao Tong University (SJTU) publicerar varje år en rankinglista över världens 500 främsta universitet, kallad Academic Ranking of World Universities (ARWU). Rankinglistan har fått stort genomslag och är vid sidan om de brittiska rankningarna QS World University Rankings och Timer Higher Education-listan den mest tongivande globala rankinglistan av högre lärosäten.

Universiteten bedöms utifrån flera olika kriterier med koppling till forskningsinsatserna, bland annat i vilken omfattning som forskare citerats och fått sina artiklar publicerade i vetenskapstidskrifter. Men även hur många forskare som vunnit höga utmärkelser, som till exempel Nobelpriset, har betydelse för resultatet. Fokus ligger på naturvetenskap, medicin och teknik.

I likhet med tidigare år toppar flera amerikanska och några brittiska lärosäten 2018 års ranking. Förstaplatsen innehas av Harvard University, följt av Stanford University och University of Cambridge.

På topp 100-listan finns även flera svenska lärosäten – Karolinska Institutet (plats 44), Uppsala Universitet (plats 63) och Stockholms Universitet (plats 77).

På listan, som inte är graderad i detalj efter plats 100, ligger Lunds Universitet och Göteborgs Universitet på plats 101 – 150 samt Chalmers och KTH på plats 201 – 300.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

Konsten att köpa in kirurger

Ledare

Köpa in toapapper är lättare sagt än gjort. I alla fall om man är offentlig verksamhet. Hur ska det då inte vara att köpa in ett avancerat kirurgteam?

Skandia Elevators 10 steg till en förbättringskultur

De senaste tio åren har de kämpat hårt för att få till en förbättringskultur. De har lagt ned över 1 000 utbildningstimmar på förbättringsarbete och en rad kvalitetsverktyg. Det tålmodiga arbetet har gett resultat. Skandia Elevator växer kraftigt och medarbetarna är med på tåget.

Från ord till handling i förändringsarbetet

Recension

Från ord till handling är en praktisk handledning om hur förändringsprojekt kan bli mer framgångsrika. I boken beskrivs vägen från att skapa en vision som kan vägleda i förändringen till vikten av att identifiera vilka beteenden som skapar framgång.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.