– Dagens medarbetare är i större utsträckning än till exempel min generation individualister med olika behov. Sverige behöver att de bästa människorna väljer chefsrollen och arbetsgivarna måste fundera på om de lockar unga till sina chefsjobb, erbjuder de verkligen vad de unga vill ha?
Karin Nolke Grubbström, generalsekreterare för Scouterna och själv ung chef, pekade på att mentorskap är betydelsefullt för att unga ska vilja och våga ta på sig en chefsroll. Det måste också finnas utrymme för att misslyckas. Hon tror att många duckar för rollen för att det idag är viktigare att utveckla sig själv än att ha en hög position.
– Vi måste visa att det är möjligt att göra det även om man innehar en chefsroll.
Robert Falck, Head of Process and System på Volvo Powertrain, även han ung chef, tror att andra tjänster kan locka mer än ett chefsjobb då det kan ge bättre lön och högre social status, exempelvis menar han att många går mot konsultyrket.
– Ledarskap är tufft och svårt och inte så romantiskt som i en Hollywoodfilm. Man måste ha chans att växa in i rollen och få misslyckas och därefter få chansen igen. Jag möter ofta fördomar från äldre chefer i andra länder och jag har inte samma kunskapsbank och erfarenhet, så gäller det att vara ödmjuk men ändå ta för sig och vara snabb i käften.