10 tips för att mjukstarta efter semestern

Det är alltid tufft att komma i gång efter semestern. Men med det finns mycket att göra för att få en mjukare start. Vi har frågat effektivitetsexperten Petra Brask om hennes bästa tips.

10 tips för att mjukstarta efter semestern
Petra Brask är effektivitetsexpert.

Det är viktigt att acceptera att det kan ta lite tid att ställa om efter semestern, enligt Petra Brask som förutom att vara effektivitetsexpert också är vd för konsultföretaget Petra Brask & Partners.

– Ha tålamod med dig själv och att du inte riktigt hänger med kollegor som varit i gång en tid de första dagarna, säger hon. Det är ett gott tecken att du är trögstartad för då har du haft en bra semester med ordentlig återhämtning.

Hon ha många råd att ge till den som vill få en mjukstart och använder ibland begreppet njutstart. Här är några av hennes bästa tips. Det är en blandning av mjuka och hårda råd.

  1. Börja inte med en hel arbetsvecka utan kanske först på en onsdag. Det gäller att inte krascha in i verkligheten, för då tar man bort effekten av semestern.
  2. Försök ta med dig ledigheten in i vardagen. Ta exempelvis vara på de fina kvällarna i september, ta promenader, läs en bok eller ät en speciell måltid. Allt för att behålla lite av semesterkänslan.
  3. Försök skapa en nystartskänsla. Våren är ofta sönderhackad, medan hösten är mer sammanhållen. Det ger utrymme för att öva in sundare vanor som exempelvis träning.
  4. Försök rama in veckan med en mjukare start på måndag förmiddag och en mjukare avslutning på fredag eftermiddag. Petra Brask talar om att börja och sluta på sin egen planhalva. Det innebär att göra kärnuppgifter när hjärnan är pigg på måndag förmiddag och innan alla möten börjat. Och att på fredagseftermiddagen ha tid för reflektion och planering av kommande vecka.
  5. Var rädd om din morgontid och se till att du bokat in fokustid och tid för dig själv. Gör det direkt innan höstens alla möten planeras in.
  6. Planera in saker att se fram emot så att du behåller lite av semesterkänslan.
  7. Håll i gång dina sociala kontakter. Kanske luncher enligt konceptet LUS, enligt Petra Brask. Det betyder lunch utan slut. Eller planera in olika AW:n med vänner för att hålla kvar semesterkänslan.
  8. Det är inte ovanligt att man skjutit allt man inte hunnit till hösten och en lång lista väntar på skrivbordet. Tricket är att ta tag i den direkt och planera in de olika sakerna under hela hösten på att görbart sätt. Då slipper man förhoppningsvis få en lång lista från hösten till våren.
  9. Det är vanligt att mötas av en full inkorg i mejlen när man återvänder från ledigheten. Ett trick att lägga alla dessa mejl i en speciell mejllåda och bra hantera de nödvändiga. Då börjar man ju om med en tom mejlbox.
  10. Slarva inte med dygnsrytmen utan försök undvika semesterns sena kvällar. Petra Brask föreslår att man ska sätta på en påminnelsesignal på mobilen när det är dags att gå till sängs. Men en normal dygnsrytm är det mycket enklare att orka med vardagen och ha en pigg och effektiv hjärna.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste