Arbetssjukdomar har ökat dramatiskt

Arbetsmiljö Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat dramatiskt under första halvåret. Den största ökningen har skett inom vård och omsorg och har koppling till covid-19, visar färska siffror från Arbetsmiljöverket.

Arbetssjukdomar har ökat dramatiskt
Vård och omsorg svarade för största ökningen av arbetssjukdomar. Foto: Stock Adobe.

Under första halvåret ökade antalet anmälda arbetsrelaterade sjukdomar med 60 procent jämfört med samma period förra året. Störst är ökningen inom vård och omsorg, där antalet anmälningar vuxit med 219 procent.

Ulrika Scholander, sektionschef Arbetsmiljöverket.
Ulrika Scholander, sektionschef Arbetsmiljöverket.

– Den kraftiga ökningen beror på coronarelaterade anmälningar. Vi har uppmanat arbetsgivare att anmäla eventuell smitta av covid-19 i vård och omsorg, kommenterar Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Utvecklingen av arbetssjukdomar visar också en ojämn könsfördelning. Totalt har 85 procent av de ökade anmälningarna rört kvinnliga arbetstagare, vilket har att göra med att kvinnodominerade yrken varit mer utsatta för exponering av covid-19.

Minskning inom kultursektorn

Inom övriga yrkesområden minskade däremot antalet anmälningar av arbetssjukdomar. Den största procentuella minskningen skedde inom kultur, nöje och fritid med 43 procent.

– Nödvändiga restriktioner för att minska smittspridningen, som begränsningar av folksamlingar, har påverkat kultur- och fritidsbranschen ekonomiskt genom färre uppdrag. Det är den största anledningen till resultatet, säger Ulrika Scholander.

Under första halvåret inträffade preliminärt åtta färre dödsolyckor i arbetet jämfört med motsvarande period förra året. Antalet minskade från 21 till 13.

Arbetsolyckor med sjukfrånvaro minskade med 11 procent och arbetsolyckor utan sjukfrånvaro minskade med 10 procent jämfört med förra året. Män anmälde flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro (9 572 stycken) och kvinnor anmälde flest arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (17 867 stycken).

– En förklaring till att antalet arbetsolyckor minskade är att många har följt uppmaningen om att jobba hemifrån för att minska smittspridningen i samhället, säger Ulrika Scholander.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.