Därför ser vi upp till Obama

Identifikation och äkthet är viktiga egenskaper hos de ledare som har lyfts fram genom historien. Men samtidigt omges de ofta av ett superhjälpteskimmer och mystik. En ny avhandling söker svaret på vad som utmärker de stora ledarna.

Varför har Barack Obama blivit så framgångsrik? Finns det internationella ledarskapsideal? Hur kommer det sig att enskilda ledare kan få så stor uppmärksamhet? Dessa frågor har Lena Lid Andersson vid Handelshögskolan i Stockholm sökt svar på i sin avhandling ”Ledarskapets retorik”.

Superhjälte-ideal

Avhandlingen visar hur ledarskap uppstår genom identifikation genom bland annat allmänmänskliga, klassiska ideal, men också genom distans och en gnutta mystik.

– Det tycks finnas ett superhjälte-ideal för ledare. Vi ställer omänskliga krav på dem och förväntar sig att de ska utföra stordåd, säger Lena Lid Andersson.

Hon berättar att Dag Hammarskjöld exempelvis stod förebild till science fiction historien om Perry Rhodan, superhjälten som räddar världen.

– Det som gjorde honom underlig då, som hans religiositet och oklara sexualitet, gör honom intressant idag. Det mystiska skapar intresse och öppnar för tolkning, menar hon.

Måste framstå som äkta

Gemensamt för ledare som blir uppmärksammade och uppskattade är att de har färg och något som väcker uppmärksamhet. Men de måste också framstå som äkta, leva sina ideal och agera sina visioner. Den viktigaste egenskapen hos en ledare är att denne uppfattas vara sig själv och inte spelar en roll.

– Barack Obama är ett bra exempel på detta. Han använder modern kommunikation för att skapa närhet. Han har en vanlig familj och brokig bakgrund. Vi kan identifiera oss med honom. Han blir nära, samtidigt som vi bara ser honom på avstånd och därmed inte behöver reta oss på hans egenheter, säger Lena Lid Andersson

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.