En snygg förpackning är inte allt

Kvalitetskommun Karlstad är en av de sex kommuner som är nominerade till Sveriges kvalitetskommun. Hur känns det att ha kommit så här långt, Jessica Forssten, kvalitetsstrateg?

En snygg förpackning är inte allt
JessicaF
Jessica Forssten, kvalitetsstrateg i Karlstad kommun.

– Att bli nominerad till Sveriges kvalitetskommun är ett gemensamt mål för hela koncernen så det känns jätteroligt och vi är mycket stolta. Genom att delta i tävlingen har vår verksamhet granskats och jämförts med andra och det är glädjande att Karlstads resultat är så bra så att det räckte hela vägen. Resultatet ligger till grund för prioriteringar i vårt fortsatta utvecklingsarbete så att vi kan bli ännu bättre. Det tycker vi är den största vinsten!

Varför ska just ni vinna utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun?

– En kvalitetskommun för oss är inte den som har snyggast förpackning, utan den som har ett verkligt bra innehåll. Vår verksamhet tål att granskas och år efter år visar vi att Karlstad är en kommun i gott skick med stabil ekonomi, engagerade medarbetare och nöjda medborgare.

Vilket område har ni satsat mest på?

– Vi satsar brett och vill att alla våra verksamheter ska förbättras och hålla god kvalitet vilket vi lyckats bra med. Men det finns ändå ett område där vi sticker ut lite extra jämfört med många andra kommuner och det är just brukarorientering. Vi sätter Karlstadsborna i centrum och det märks. Vår gemensamma värdegrund Vi är till för Karlstadsborna är vår inre kompass och den naturliga utgångspunkten för hur vi ska planera, leverera och förbättra vår service. Kvalitet för oss handlar till stor del om mötet mellan medarbetare och de vi är till för. Som medarbetare i kommunen är vi till för Karlstadsborna och i vårt dagliga arbete gör vi stor skillnad för många människor.

Vad vilka är era största utmaningar inför 2016?

– Vi har ett bra utgångsläge med gott förtroende från Karlstadsborna och en stabil ekonomi. De största utmaningarna som vi ser framför oss är behovet av fortsatt tillväxt genom ökad attraktionskraft för nya invånare, näringsliv och besökare. Bra infrastruktur är en förutsättning och en viktig fråga som vi arbetar med är bättre och snabbare tågförbindelser mellan Stockholm – Karlstad – Oslo. Ett bra mottagande av nya flyktingströmmar till kommunen är prioriterat och vi bidrar med att utöka antalet platser för ensamkommande flyktingbarn.

Vad skulle det innebära för er om ni vinner?

– En vinst är självklart en extra morot till att fortsätta utveckla våra verksamheter men det är också ett gyllene tillfälle att stanna upp och reflektera över allt bra som redan görs. Vi hoppas att alla medarbetare, oavsett vinst, ska känna att just de har bidragit till att Karlstad faktiskt är en av Sveriges bästa kvalitetskommuner.

Fakta: Utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun

  • Den vinnande kommunen ska vara sammantaget bäst på utveckling i fyra grenar: demokrati, service, arbetsmiljö och samhällsbyggande.
  • De sex nominerade kommunerna är: Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Karlstad, Kävlinge och Västerås.
  • Senaste årens vinnare: Örebro (2013), Kungsbacka (2011), Stockholm (2009) och Lomma (2007).

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.