”Vi gillar att mäta och jämföra oss med andra”

Kvalitetskommun Det är första gången de deltar och har utsetts till en av sex finalister. Att vara med och kämpa om att bli Sveriges kvalitetskommun har gett kvalitetsarbetet i Kävlinge en extra skjuts.

”Vi gillar att mäta och jämföra oss med andra”

Hur känns det att ha kommit så här långt, kvalitetsstrateg Pärnilla Ahnfors-Lindstrand?

– Vi är glada och hedrade över att vi kommit så här långt i processen. Vi har så mycket att vara stolta över i vår kommun och nomineringen ger oss möjligheten att synliggöra det för fler.

Varför ska just ni vinna utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun?

– Vi har de senaste åren arbetat intensivt med ett utvecklingsarbete med fokus på att utveckla effektiva tjänster med hög kvalitet. Vi har med gemensamma krafter lyckats skapa en kultur som visar på engagemang och förståelse för kopplingen mellan en tydlig styrning och goda resultat. Nomineringen är ett kvitto på vårt arbete men så klart är det resultatet i form av hög kvalitet för Kävlingeborna som är målet och Kävlinge kommun uppvisar jämna och goda resultat inom i stort sett alla områden.

Vilket område har ni satsat mest på?

– Vårt utvecklingsarbete har tagit sin utgångspunkt i en varumärkesplattform som vi kallar Bilden av Kävlinge. Utifrån den plattformen har vi satsat på service och tillgänglighet och att våra kunder och kommuninvånare ska känna sig 100 procent välkomna i sina kontakter med kommunen. Vi har skapat en struktur för ett effektivt kvalitets- och utvecklingsarbete samtidigt som vi har arbetat med kulturen i ett stor kommunövergripande värdegrundsprojekt.

Vilka är era största utmaningar inför 2016?

– Den kommunala sektorn som helhet står inför stora utmaningar när det gäller den framtida kompetensförsörjningen. För att attrahera medarbetare med god kompetens behöver vi kunna visa på goda resultat, ha möjligheten att erbjuda karriärmöjligheter och var kända för bra ledarskap och god arbetsmiljö.

Vår vision är att bli Skånes bästa boendekommun och de kommande åren blir spännande. Vi står inför starten av byggnationen av en ny stadsdel med 1500 bostäder mitt i Kävlinge centrum, ett av Skånes mest spännande byggprojekt. Det tillsammans med en ny tågstation i Furulund är två viktiga satsningar för att attrahera nya kommuninvånare och företag.

En utmaning är också att fortsätta arbetet med att sätta medborgaren i centrum och få fler invånare att delta i dialogen kring den kommunala servicen och utvecklingen. Vi kommer fortsätta att satsa på att utveckla e-tjänster och kundtjänst som tillsammans med webbplatsen är den första kontakten med kommuninvånarna.

Vad skulle det innebära för er om ni vinner?

– Vi gillar att mäta och jämföra oss med andra och medverkan i tävlan om Sveriges kvalitetskommun ger oss en extra skjuts i det arbetet och ett kvitto på att vi gör rätt saker. Att som kommun uppmärksammas i sammanhang som Sveriges kvalitetskommun skapar engagemang och stolthet både bland medarbetare och medborgare. En utmärkelse som Sveriges kvalitetskommun skulle bidra positivt till bilden av Kävlinge kommun och skulle vara en viktig framgångsfaktor i arbetet kring att uppnå visionen Skånes bästa boende kommun.

Fakta

Utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun

Den vinnande kommunen ska vara sammantaget bäst på utveckling i fyra grenar: demokrati, service, arbetsmiljö och samhällsbyggande. De sex nominerade kommunerna är: Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Karlstad, Kävlinge och Västerås. Senaste årens vinnare: Örebro (2013), Kungsbacka (2011), Stockholm (2009) och Lomma (2007).

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.