Flyr jobbet på grund av dåligt ledarskap

Företagskultur Varannan anställd på svenska företag vill byta jobb. Anledningen är dåligt ledarskap, enligt en arbetslivsundersökning.

I den årliga arbetslivsundersökningen Kelly Global Workforce Index (KGWI) svarar nästan hälften av de tillfrågade svenskarna att de vill och eller tänker på att byta jobb. Anledningen är framförallt dåligt ledarskap och där skiljer Sverige ut sig från övriga Europa där lönen är den främsta orsaken till att man vill byta jobb.

Undersökningen visar också att 53 procent av de tillfrågade i Sverige aktivt söker eller överväger någon form av vidareutbildning eller kurs. Av dessa önskar över hälften, 61 procent, en utveckling hos den nuvarande arbetsgivaren, medan knappt hälften, 43 procent, önskar att vidareutbilda sig för att bli mer attraktiv för en annan, framtida arbetsgivare.

Förutom viljan att lära sig nya saker så vill alltfler ta mer ansvar för sin egen kompetensutveckling. Man tycker att detta är nödvändigt såväl för sin karriär i det nuvarande jobbet som för att bli mer konkurrenskraftig på den alltmer krävande arbetsmarknaden.

– Något som kan vara värt att notera i det här sammanhanget är att de flesta faktiskt utvecklas till att bli attraktiva för nya arbetsgivare, inte enbart för att bli bättre på det jobb de har. Detta gör att det i varje fall inte är mindre viktigt för arbetsgivare att visa på möjligheterna till en intern befordran framöver, säger Louise Kjellberg, Regional Manager på Kelly Services Sverige.

För att medarbetare ska rekommendera sin arbetsgivare till en vän är företagskulturen och företagets rykte det viktigaste följt av intressanta och utvecklande arbetsuppgifter.

Undersökningen är genomförd av Kelly Services, och omfattar cirka 122 000 anställda i Europa, Nordamerika och Asien. Ett tusental av de tillfrågade kommer från Sverige.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.