Före detta partiledaren: ”Vi har två öron och en mun av en anledning”

Ledarskap Hon säger att hon utvecklade sitt ledarskap inför öppen ridå. Eftersom det var medarbetarna som satt på kompetensen fick hon använda två öron och en mun. Och med tiden hittade Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet, sin personliga ledarstil.

Före detta partiledaren: ”Vi har två öron och en mun av en anledning”
Ledarskap kräver mod, säger Annie Lööf, före detta partiledare för Centerpartiet. Foto: Centerpartiet

Vilken ledare är du idag och vilken ledare vill du vara imorgon?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Med de frågorna inledde Annie Lööf sitt föredrag på Kvalitetsmässan i Göteborg.

– Man kan bestämma sig för vilken ledare man vill vara! Alla bär på olika former av ledarprofiler som man kan ta fram i olika situationer.

Under sin tid som partiledare har Annie Lööf varierat mellan att vara agitator, förhandlare och visionär, säger hon. Hon har varit agitator vid skarpa utfrågningar och i valdebatter. När hon talar om värderingar och gränser som dras, då är hon visionär. Och förhandlaren kommer fram när man ska kompromissa.

Var situation kräver en viss ledarprofil, men profilerna är också beroende av varandra, hävdar Annie Lööf. För att leda med mod, mål och mening måste man ställa sig frågan ”Finns det tillfällen då man ska lämna förhandlingar när man inte mäktar med värderingsmässigt?”.

– Under min tid hade jag nog kunnat sitta med i varje regering, om jag hade velat! Men som ni vet gjorde jag inte det. Då var inte makten viktigast. Värderingarna var viktigare, sade Annie Lööf under sitt föredrag.

Att leda kräver mod

Tillfällena har varit flera då Annie Lööf berättar att hon gjort den avvägningen. Som exempel pryddes Expressens löpsedlar med texten ”Centern fick betala maktnotan” efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hade landat i januariavtalet 2019.

Att kompromissa beskriver hon som det politiska hantverket. Det är en möjlighet att förverkliga sin politik, samtidigt som det kan skava för att man kan tvingas stå för beslut man egentligen inte står för. Och ibland är det viktigt att veta när gränsen är nådd och man inte längre kan kompromissa.

Under alla åren som partiledare för Centerpartiet har Annie Lööf lärt sig ett och annat vad gäller ledarskap:

  • Leda i förändring kräver mod – Vi behöver fler modiga ledare. Och vad är mod? Enligt Annie Lööf handlar det om att stå pall, särskilt när förändringsvindarna blåser hårt. Det är viktigt för en själv men också för de man leder.
  • Vågar vara du – Var personlig och närvarande för att få människor med dig. Personlighet slår fyrkantighet alla dagar i veckan.
  • Fatta beslut och håll i dem för att skapa kontinuitet och trygghet – Lyssna för att leda. Håll i för att skapa trygghet. Man måste ta väl avvägda beslut.

– Vi har två öron och en mun av en anledning. Man ska lyssna för att leda. Lyssnar man så tar man bättre beslut. Med ett bra underlag kan man sätta ned foten.

Annie Lööf avslutade sitt föredrag med en sista sammanfattande uppmaning.

– Sätt mål, ha en plan och följ den. Det svåraste är att hålla i!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.