Endast var fjärde chef i Sverige är under 40 år, och därmed har Sverige den lägsta andelen unga chefer i Europa. Det skriver Hanna Irehill, legitimerad psykolog och doktorand vid Institutionen för psykologi på Umeå universitet, i sin avhandling om unga chefers arbetsmiljö.
Samtidigt ökar unga chefers efterfrågan på arbetsmarknaden, på grund av ökade pensionsavgångar. Därför är det viktigt för organisationer att öka kunskapen om unga chefers arbetsmiljö och välmående, menar Irehill.
Genom en nationell enkätstudie och djupintervjuer har hon kartlagt unga ledare och chefers arbetssituation och kommit fram till att unga chefer inom privat sektor upplever betydligt sämre arbetsmiljö och välmående jämfört med sin äldre kollegor.
– Sammantaget visar resultaten potentiella riskfaktorer för att unga generellt, och specifikt unga kvinnor, ska trivas och vilja utvecklas i chefsrollen, säger Hanna Irehill. i ett pressmeddelande.
Tips för att öka ungas arbetsmiljö
Unga chefer beskrivs utsättas för högre emotionella krav. De får inte stöd från organisationen och kan ha svårt att hitta rätt stödpersoner, och dessutom upplever de chefsrollen som otydlig och konfliktfylld – vilket kan bero på att unga chefer ofta saknar tydliga riktlinjer och mandat.
– Resultaten visade också att svårigheter för unga kvinnliga chefer verkar etableras tidigt och, att utmaningarna kan skilja sig åt beroende på sammanhang, säger Hanna Irehill.
Till följd av detta upplever unga chefer mindre energi och motivation i arbetet. Enligt en undersökning från Vision överväger dessutom mer än hälften av unga chefer att lämna sina positioner på grund av bristande stöd och en ohållbar arbetssituation. Därför föreslår Hanna Irehill flera förbättringsåtgärder:
- Organisationer bör tydligt definiera chefsrollen och ge unga chefer tydliga riktlinjer och befogenheter.
- Tillgång till mentorer och stöd från närmaste chef är avgörande för unga chefers utveckling och välmående.
- Det är viktigt att organisationer är medvetna om åldersrelaterade stereotyper och arbetar för att motverka dem.
- Organisationer bör prioritera unga chefers välmående och erbjuda stöd för att förebygga utmattning och främja en hållbar arbetssituation.
- Skapa anpassade stödinsatser till unga kvinnliga chefer efter deras behov. Organisationer bör vara medvetna om att unga kvinnor i chefspositioner kan möta unika utmaningar och hinder.
– En chef som mår bra agerar mer konstruktivt i chefsrollen, visar större förståelse för medarbetares hälsa och kan vara förebilder när det kommer till hälsobeteenden, säger Hanna Irehill.
Läs avhandlingen här.