Sedan ett par månader är Karin Sunnanbo kvalitetschef på Joylife, ett bolag med kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter med 10 kliniker runt om i Mälardalen. Där arbetar hon också som kiropraktor, och det var kunden – i detta fall patienten – som ledde henne in i kvalitetsbranschen.
– Jag brinner för att vi alltid ska erbjuda god patientvård. Sedan har jag alltid varit noggrann och ordningsam vilket kanske förklarar kvalitetsintresset. Jag jobbar idag kliniskt runt 60 procent, och gör min chefsuppgifter den övriga tiden, säger hon.
Innan Karin Sunnanbo började arbeta på Joylife drev hon egen mottagning i 13 år och behövde alltså på egen hand hålla sig uppdaterad kring krav och regler kring kvalitetssäkring.
Joylife hade redan ett tydligt kundfokus när hon började där, men inte helt tydliga kvalitetsrutiner för att säkra dessa.
– Jag är inte rädd för att lyfta alla typer av frågor som rör förbättringsåtgärder, därför var det nog ganska naturligt att jag gick från att vara klinikchef för Joylife vid Fridhemsplan till att bli kvalitetschef för hela bolaget, säger hon.
Nu har hon arbetat i snart ett halvår i kvalitetsrollen som alltså är skräddarsydd för henne och för bolaget. Uppdraget handlar både om att stärka utövarnas operativa arbete, men också – som för alla kvalitetschefer – om att bygga medarbetarengagemang kring utvecklingsprojekt.
– Vi har de senaste åren tagit in fler fysioterapeuter till bolaget, från att tidigare främst ha varit kiropraktorer och naprapater. Det är ju ett väldigt närliggande område och vi jobbar med samma typ av saker men med olika tillvägagångssätt. Utmaningen som jag ser det är att se till att vi syr ihop oss och arbetar mer tvärfunktionellt och skapar synergieffekter, säger hon.
Hur gör du då för att hantera den typen av utmaning?
– Som kvalitetschef är jag även utbildningsansvarig. Jag kompetensutvecklar därmed medarbetarna så att vi alla arbetar åt samma håll, med patienten i fokus. Om det finns en tydlig struktur kring våra fokusområden blir det lätt för såväl nyanställda som seniorer att hitta rätt.
Vad är god kvalitet för dig?
– Att få patienten att bli så bra som möjligt, både vad det gäller smärtlindring och funktionsgrad. Men vi vill ju också göra det på så kort tid som möjligt för att få det ekonomiskt hållbart för både patienten och bolaget. Det är vad god kvalitet handlar om för mig.