Det nya Förenklingsrådet består av ordförande Kristina Alsér samt ledamöterna Christer Östlund, Erik Östman och Andrea Femrell. Under de kommande två åren kommer de att ta emot och analysera förslag på förenklingsåtgärder samt lämna konkreta förslag på förenklingar till regeringen. 10 miljoner kronor per år har avsatts till rådet och dess kansli.
Förenklingsrådets ordförande: ”Hoppas på några lågt hängande frukter”
Karriär
I juni inrättades Förenklingsrådet som ska minska företagens regelbörda och administrativa kostnader – för att i slutändan främja svensk konkurrenskraft. Ordförande Alsér ser prioriteringsarbetet som rådets största utmaning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det finns en hög ambition från i stort sett alla partier att förenkla och förtydliga regelverket för näringslivet, just för att företagen ska få ägna tid åt kärnverksamheten. Det är mycket positivt att konkreta steg tas för att minska företagens regelbörda, säger ordförande Kristina Alsér.
Varför ska till exempel en krögare som har tre olika utställningar inom ett visst angivet område behöva inhänga varje lite del? Varför ska vissa företagare behandlas olika bara för att de bor i en viss kommun eller i ett visst län? Sådana frågor är det som Förenklingsrådet ska fundera över.
Kortfattat
Dessa var förenklingsförslagen i utredningen 2021:
- Avskaffa hotelltillståndet
- Avgränsade förenklingar gällande möjligheterna att ersätta eller ändra befintliga små byggnader i strandskyddade områden
- Förenklingar i regler om kör- och vilotider
Källa: Regeringskansliet
Tar vid där hon lämnade
Kristina Alsér är själv företagare, och innan nuvarande regeringsuppdraget har Kristina Alsér bland annat varit utredare och landshövding i Kronobergs län. 2021 lämnade hon in rapporten Förenklingar för mikroföretag och moderniseringar av bokföringslagen, så på många sätt anser ordförande Alsér att Förenklingsrådet är en fortsättning på hennes tidigare arbete.
– Det finns så mycket material att ta del av, och utmaningen är att göra en typ av prioritering. Vi måste utgå från vad som tynger mest.
Regelbördan ökar
Enligt en ny rapport från Tillväxtverket ökar företagens regelbörda kontinuerligt. Under 2023 ökade kostnaderna med knappt 1,4 miljarder kronor, även om regelkostnaderna minskade som andel av BNP jämfört med 2022.
Kristina Alsér ser har respekt för Förenklingsrådets omfattande uppdrag, och ser fram emot att så småningom kunna ta emot förslag från organisationer, samt att göra en typ av AI-skanning över regelbördan.
– Vi hoppas på några lågt hängande frukter. Vi vaskade till exempel fram danstillståndet i utredningen från 2021, säger Kristina Alsér och fortsätter:
– Vi ska hitta sätt att gemensamt komma fram till förenklingar som är synliga och som tas emot på ett positivt sätt.
Ordförande Alsér hoppas också att Förenklingsrådets arbete ska fortgå även efter att hennes uppdrag är slut.
– Vår farhåga är att kvarnarna mals ganska långsamt. Än så länge har vi inte hunnit mer än att skrapa på ytan, men jag tror att vi kan åstadkomma mycket när strukturen och organisationen väl är på plats.