Hubotarna snart här!

Forskning I en inte alltför snar framtid kan robotar att spela en avgörande roll i våra liv när det kommer till utförandet av olika typer av tjänster och jobb. Just nu pågår ett forskningsprojekt på KTH i Stockholm.

Hubotarna snart här!

För något år sedan gick tv-serien Äkta människor på SVT. Den handlade om tänkande mänskliga robotar som hjälpte till i hushållsarbetet och med andra mer intellektuella sysselsättningar.

Serien är kanske fortfarande långt i från verkligheten, men just nu pågår ett projekt vid KTH där man ska undersöka om robotar klarar av att genomföra mer avancerade arbetsuppgifter som att bära tunga och otympliga saker, som möbler. Anledningen till att människor lyckas bra med den typen av uppgifter är att vi kommunicerar när vi arbetar ihop. Om det inte är genom att prata med varandra så är det genom att vi gestikulerar. Och det är just kroppsspråket som forskaren Dimos Dimarogonas har tagit fasta på.

– Genom att studera varandras kroppsspråk ska våra robotar lära sig att tolka information och använda sig av den, säger Dimos Dimarogonas, biträdande universitetslektor på KTH och koordinator för det europeiska robotprojektet RECONFIG.

Exempelvis ska man försöka lära robotarna att ingå överenskommelser om de sinnesintryck som registreras. Det kan handla om hur en stol betraktas eller hur ett objekt känns när robothanden förs över objektet.

Forskningsprojektet kommer att pågå fram till 2016 och blir det lyckosamt kan det att innebära helt nya arbetsuppgifter för robotar, som exempelvis hushållsarbete.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.