Industrilås vässar kvalitetsprofilen med ny certifiering

Certifiering Industrilås i Nässjö har certifierats mot fordonsindustrins kvalitetsstandard IATF 16949:2016. Standarden innehåller en rad tilläggskrav utöver Iso 9001, bland annat med fokus på förebyggande kvalitetssäkringsarbete.

Industrilås vässar kvalitetsprofilen med ny certifiering
Christian Fritz, kvalitets- och miljöchef Industrilås, och Christopher Krutrök, Nordenchef BSI Group.

Industrilås, som utvecklar och tillverkar produkter och systemlösningar inom lås, gångjärn och tätningsteknologi, är en framgångssaga som inleddes av Klaus Mölzer i ett garage i Nässjö för snart 40 år sedan. Familjen Mölzer är fortfarande huvudägare till koncernen, som i dag har cirka 350 anställda och verksamhet, förutom i Sverige, på en rad platser runt om i världen – Mexiko, Tyskland, Sri Lanka, Kina och Brasilien.

– Den amerikanska marknaden svarar för 40 procent av försäljningen, den svenska för 30 procent och övriga världen för återstående 30 procent, berättar Christian Fritz, som är kvalitets- och miljöchef.

Iso 9001 integrerad del

Sedan 1996 har Industrilås ett ledningssystem för kvalitet som är certifierat mot Iso 9001. Men mot bakgrund av att fordonsindustrin utgör en allt större och viktigare marknad har företaget nu kompletterat med en certifiering mot den branschspecifika standarden IATF 16949:2016, där Iso 9001 ingår som en integrerad del.

IATF, International Automotive Task Force, är en organisation som startades och drivs av världens fordonstillverkare, vars syfte är att underlätta för sina medlemmar på flera olika plan. För att upphandlingar ska fungera så smidigt som möjligt har man bland annat utvecklat en standard för kvalitetsledningssystem som leverantörer till fordonsföretagen ska uppfylla.

Förebyggande arbete

IATF 16949:2016, som med den senaste uppdateringen av Iso 9001 ersatte Iso/TS 16949, innehåller en rad specifika tilläggskrav med sikte på att leverantörerna ska leverera felfria produkter i rätt tid genom ett systematiskt förebyggande arbete inom kvalitetssäkring.

I två år har Industrilås arbetat med att utveckla och förbättra processer och enskilda rutiner för att uppfylla kraven och har i dagarna certifierats mot standarden.

– Certifieringen är ett objektivt bevis på att vi genom vårt arbetssätt och våra lösningar uppfyller alla krav som branschen ställer. Det är ett arbete som inte bara gynnar våra kunder, utan även gjort oss till ett bättre och mer effektivt företag, konstaterar Christian Fritz.

Ny fabrik

Det som är unikt för Industrilås är att företaget inte bara levererar produkter och systemlösningar enligt kundernas ritningar och specifikationer, utan även svarar för konstruktion och design.

– Den delen av kedjan ingår också i certifieringen mot IATF 16949:2016, förklarar Christian Fritz.

Nästa år är det byggstart för Industrilås nya fabrik i Nässjö som omfattar 30 000 kvadratmeter. Den nya fabriken ingår som en viktig kugge i det samarbetsprojekt som dragits igång tillsammans med lastvagnstillverkaren Volvo AB.

– IATF-certiferingen är en viktig milstolpe som ger oss möjlighet att utveckla företaget ytterligare och öppna nya dörrar på marknaden, sammanfattar Christian Fritz.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.