Tämj din inre krokodil

Förbättringsarbete kan tas emot med blandade känslor, särskilt om det handlar om stora förändringar. Då gäller det att ha koll på reptilhjärnan och utnyttja hjärnans egen utvecklingsförmåga.

Tämj din inre krokodil
Emma Casserlöv

– Hur många här inne är ledare eller chefer? Det frågar Parisa Zarnegar, doktor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, publiken under KM Live och uppmanar därefter publiken att applådera sig själva.

– Ni är ledare och chefer. Ni är vana att ge beröm och uppskattning till era medarbetare när de nått sina mål. Det ska ni göra. När ni applåderar för er själva eller andra får ni mer dopamin i hjärnan. Ju mer positiv feedback, desto mer dopamin. Det gör att ni fattar bättre beslut och att ni lär bättre.

Parisa Zarnegars budskap är glasklart: Hjärnan har en stor roll i våra liv, inte minst på jobbet och i förändringsarbetet. Det är den som kan ge oss lusten att förbättra, eller få oss att totalt gå i baklås.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.