Nu får robotarna sunt förnuft

Forskning Människan har hittills brädat robotarna när det gäller vanligt sunt bondförnuft. Men om forskarna vid Handelshögskolan och vid Umeå universitet får som de vill blir det snart ändring på det.

Nu får robotarna sunt förnuft
Robotar tar över förnuftet. Foto: Stock Adobe

Ett samarbete mellan forskare vid Umeå universitet och institutionerna för datavetenskap och statistik vid Handelshögskolan ska träna upp robotarnas artificiella intelligens så att de kan se orsakssamband och bortse från nonsenskorreleringar.

– Vi ska utveckla tekniker så att robotarna med hjälp av oss människor lär sig det vi ibland kallar ”sunt förnuft”, säger professor Thomas Hellström i ett pressmeddelande.

Thomas Hellström är professor i datavetenskap med inriktning mot robotik, och leder forskargruppen Intelligent Robotics på Umeå universitet, ett team som både har koordinerat och medverkat i en rad nationella och internationella projekt.

Thomas Hellström ansvarar för det nya projektet ”Robotar med kausala förmågor” som finansieras av Vetenskapsrådet. Syftet är att utveckla robotarnas förmåga att se orsakssamband och samtidigt räkna ut vad som egentligen inte ”spelar roll”.

– Det är grundläggande för att kunna lösa problem, fatta beslut och förutsäga saker, men också att vara kreativa. Här är vi människor helt överlägsna dagens AI-system, säger Thomas Hellström.

Ett exempel på kausal förmåga är att skilja mellan exempelvis hur mycket glass en mataffär säljer under en dag och hur butikens samtidiga elförbrukning ser ut.

– Är det varmt så ökar både försäljningen av glass och elkonsumtionen, de är alltså korrelerade, men det finns inget orsakssamband som gör att glassförsäljningen ökar om elförbrukningen går upp, och det här förstår vi människor – men tyvärr inte dagens datorer och robotar, säger Thomas Hellström.

Lär sig genom att fråga

Han ska nu, tillsammans med docent Suna Bensch, universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, och Xavier de Luna, professor i statistik vid Handelshögskolan samt Filip Edström, doktorand i statistik, lära robotarna just detta.

– I vårt projekt kommer robotarna att samtala med människor och fråga om hur världen fungerar, säger Thomas Hellström.

– Roboten kan bättre göra planer för att nå uppsatta mål eftersom den vet mer om vad som sker när den utför olika typer av handlingar. Den kan också lära sig att bättre förstå oss människor, eftersom den inser syfte och mål med de saker vi gör, säger Thomas Hellström.


Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.