Ny robot sköter administrationen på Sahlgrenska

Digitalisering I somras började Sahlgrenska universitetssjukhuset använda en robotlösning för att föra över journaluppgifter från ett system till ett annat. Sedan dess har över 200 arbetstimmar sparats in.
– Det är ett litet steg i rätt riktning, säger Markus Jonebrant, biträdande verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ny robot sköter administrationen på Sahlgrenska

Tekniken kallas RPA, vilket står för Robotic Process Automation. Det är en medicinsk sekreterare på avdelningen för medicin, geriatrik och akutmottagning Östra som gjort algoritmen automatiseringen bygger på.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är en som jobbar hos oss som har kodning som specialintresse. Jag fick det här på mitt bord efter att ett annat sjukhus i regionen börjat använda liknande teknik, säger Markus Jonebrant.

RPA-teknik används redan redan på flera andra håll i sjukhusets verksamhet. Bland annat finns en app där en robot skapar sjukskrivningsintyg utifrån information från läkare och en robot som hjälper till att bevaka prov- och röntgensvar.


Minskar risken för felregistering

Tekniken hjälper inte bara till med att frigöra resurser som annars hade lagts på administrativt arbete, utan kan även minska risken för felregistreringar.

– Problem med den mänskliga faktorn tas helt bort. Sedan bygger tekniken på att det står rätt uppgifter i journalen, men roboten kopierar rakt av vad som finns i en samlad databas och för över det till ett annat system, förklarar Markus Jonebrant.

Markus Jonebrant. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ifall roboten skulle få problem med överföringen hamnar journaluppgifter som inte lyckats föras över på en kontrollista. Listan kontrolleras manuellt några gånger per vecka. Inga vårdtagare påverkas av överföringen av uppgifter, enligt Jonebrant.

– Rapporteringen vi gör är inte tidskritisk på något sätt utan handlar bara om uppgifter vi ska rapportera till Socialstyrelsen.

– Det är kul att den här typen av teknik får lite utrymme. Det finns jättemycket tid att spara in med automatiserad teknik. Det är ett bättre sätt att använda skattepengar, till det egentliga vårduppdraget, säger Markus Jonebrant.


Ska vidareutvecklas i framtiden

Just nu sköts drygt hälften av alla sjukhusets registreringar av automatiserad teknik. Planen är en mycket högre andel i framtiden.

– Vi har många system som inte är integrerade med varandra. Det kan vara av dels tekniska orsaker, dels sekretessmässiga. Då är det någon som sitter och läser journaltext och sen klickar i fält i ett register. I de fallen fungerar denna typ av robotlösning alldeles utmärkt, säger Markus Jonebrant.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste