Ny tjänst ger stöd för digital inkludering

Digitalisering Lagen kräver att offentliga webbplatser och mobilappar ska vara tillgängliga för alla. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har nu tagit fram en digital tjänst i syfte att ge vägledning för offentliga aktörer.

Ny tjänst ger stöd för digital inkludering
Foto: Adobe Stock

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – den så kallade DOS-lagen – bygger på ett EU-direktiv och trädde i kraft den 1 januari 2019. Lagen har införts stegvis och kräver numera att alla offentliga webbplatser och mobila applikationer är tillgängliga för alla.

Men det har också visat sig att det inte är alldeles enkelt att veta vad som gäller. Digg har därför tagit fram en digital tjänst för dem som arbetar på en myndighet, region eller kommun med övergripande information om lagen och vilka skyldigheter man har som offentlig aktör.

Stöd kring tillgänglighetsredogörelse

Målet är att ge klarhet i frågor om lagen och vilka skyldigheter man som offentlig aktör har samt vilka tolkningar som Digg gjort gällande tillgänglighet. Det kan handla om till exempel syntolkning och textning av filmer, färger och kontraster vid utformning av webbplatser och textalternativ till bilder.

Tjänsten tar även upp den tillgänglighetsredogörelse som alla offentliga aktörer ska ha på sin webbplats med information, vägledning och handfasta råd. Även regler och rekommendationer kring områden som Öppna data och Svenskt ramverk för digital samverkan finns med i tjänsten.

Här finns tjänsten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.