I en ny studie vid Karlstads universitet har forskaren Anna Nissen jämfört hur nordiska lärare använder skönlitteratur i undervisningen. Resultatet visar att lärarnas ändamål med litteraturen skiljer sig åt mellan länderna.
– Jag hoppas att min forskning kan ge nya perspektiv till lärare. Men jag hoppas också att den kan ge en lite mer nyanserad bild av hur undervisningen ser ut till makthavare och debattörer, säger Anna Nissen i ett pressmeddelande.
I studien har hon jämfört skönlitteraturundervisning under högstadiets första år i de nordiska länderna. Forskningen bygger dels på videoobservationer från 71 klassrum, dels på en webbenkät som besvarats av 701 lärare.
Danska elever läser mest skönlitteratur av alla elever i de jämförda länderna.
Svensklärare i årskurs sju ägnar ungefär 35 procent av undervisningstiden till skönlitteratur, men hur litteraturen används skiljer sig alltså avsevärt åt mellan nordiska skolor.
– Litteraturen används ofta som ett medel för att uppnå något praktiskt eller för att förmedla kunskap snarare än att eleverna ska läsa litteratur för litteraturens egen skull. Sen vilken kunskap som ska förmedlas, det skiljer sig lite mellan länderna, kommenterar Anna Nissen.
I Sverige fokuserar lärarna på att eleverna ska utveckla sin förmåga att tolka och förstå texten. Det kan till exempel jämföras med Norge, där läsförståelse visserligen betraktas som viktig, men där lärarna ofta använder skönlitteratur för att ge eleverna kunskaper om genrer och olika litterära begrepp.