Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Utdelning av utmärkelsen Bättre Skola

Utmärkelser Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2018 har delats ut till de båda pristagarna Fredrikshovs slotts skola i Stockholm och Nyköping Strand Utbildningscentrum. Utdelningen ägde rum i samband med Rikskonferensen Bättre Skola i Skövde som pågår den 16 – 17 januari.

Utdelning av utmärkelsen Bättre Skola

Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola är till för att lyfta fram goda förebilder som arbetar strukturerat och långsiktigt med sitt kvalitetsarbete. Utmärkelsen instiftades 2006 och sedan dess har 15 utmärkelser och 13 erkännanden delats ut.

Fredrikshovs slotts skola är en grundskola med undervisning från förskola till årskurs nio på Östermalm i Stockholm. Skolan startade 1994 som en av landets första friskolor, men fick redan några år efter starten stora problem med både skolresultat och ekonomiska resultat.

– Problemen berodde framförallt på avsaknaden av systematiskt kvalitetsarbete. Processerna hängde inte ihop och det saknades struktur, säger rektor Maija Möller Grimakova.

Sedan dess har ett stort förbättringsarbete genomförts i syfte att skapa en kvalitetskultur. Bland annat har en ny ledningsstruktur upprättats och tydliga mål satts upp.

– Nu har vi en prestigelös organisation där alla jobbar tillsammans som ett team. En viktig del i kvalitetsarbetet har också varit att prioritera – projekt och processer som inte är värdeskapande har valts bort, förklarar Maija Möller Grimakova.

Det systematiska arbetet har lett till att skolan under flera år placerat sig bland de fem bästa grundskolorna i Sverige.

Läs även: Ny standard för skolan med best practice från hela världen.

Nyköping Strand Utbildningscentrum är ett yrkesgymnasium med nationella gymnasieutbildningar för bland annat restaurang och livsmedel samt hotell och turism. Hannu Husa har varit rektor sedan 2006 och var en av initiativtagarna till det systematiska kvalitetsarbete som inleddes 2011.

Det har resulterat i en ny kultur och ett nytt arbetssätt som bygger på en värdegrund med öppenhet, engagemang, professionalism, kommunikation och nytänkande som nyckelord.

– Det som också är viktigt i kvalitetsarbetet är våra processer och allra viktigast är utbildningsprocessen. Det är den som ska ge eleverna en bra start i vuxenlivet. Allt arbetssätt utgår från att våra elever ska lyckas, växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar och sin personlighet, säger Hannu Husa.

Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola delades ut vid en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Skövde som handlar om systematiskt kvalitetsarbete i förskola och skola. Prisutdelare var Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Konferensen anordnas av SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling och samlar drygt 400 deltagare från hela landet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.