Guide till entreprenöriellt lärande

Offentlig verksamhet Kraven på att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor ställer också nya krav på lärarna. En ny bok visar hur lärare kan inspirera elevernas egen tasigförsamhet.

Guide till entreprenöriellt lärande

I den nya läroplanen, GY 11, läggs stor vikt vid entreprenörskap och entreprenöriella förmågor. I boken Entreprenöriellt lärande ger författaren Fredrik Bernelf en bredare bild av entreprenörskap med fokus på hur det kan användas i skolan.

Boken innehåller många praktiska exempel och visar konkret hur lärare kan leda och inspirera elever i entreprenörskap.

– Entreprenöriellt lärande är kunskapen om att ta sig för saker, ”tasigförsamhet” som jag kallar det. Det handlar om att hitta egna lösningar och ta sig fram på egen hand, säger Fredrik Bernelf, lärare i ekonomi och juridik, men också entreprenör.

Han poängterar att entreprenöriellt lärande framför allt är ett tankesätt som ska genomsyra alla ämnesområden och som ställer nya, annorlunda krav på lärarna. När man jobbar med entreprenöriellt lärande vet man inte alltid vad svaret kommer att bli när man börjar med en uppgift. Det eleverna lär sig på vägen är mer intressant.

– På det sättet får lärarna en ny, annorlunda roll. De går från att vara experter som har alla svar, till en mer handledande roll som låter eleverna undersöka det som de tycker är spännande, säger Fredrik Bernelf.

Boken Entreprenöriellt lärande har tydliga kopplingar till Läroplanen GY11 och skolans ämnesplaner, men många av de konkreta uppgifterna går även att använda i grundskolan. Boken ingår i Gothia Fortbildnings handbokserie Samlad kunskap för skolan som omsätter aktuell skolforskning i beprövad erfarenhet.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste