nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Malin Trossing är aktuell med boken Våga leda med hjärnan där hon delar med sig av nya insikter om ledarskap baserat på hur vår hjärna fungerar. FOTO: Peter Knutson

Hjärnforskning förklarar ledarskapets mysterier

Hjärnforskningen har öppnat för nya möjligheter att förstå hur vi människor egentligen fungerar. Det är något som du kan dra nytta av i ditt ledarskap.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Insikter om hur hjärnan fungerar kan vara till stor nytta i ledarskapet. Oavsett om du ska hantera större förändringsarbeten, ta ett jobbigt samtal med en medarbetare eller söker nya sätt att ta vara på medarbetarnas engagemang i kvalitetsarbetet, så kan kunskap om hur hjärnan fungerar hjälpa dig.

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap, framför allt frågan ”varför?”. Det som är häftigt är att hjärnforskningen nu faktiskt kan ge en hel del svar om varför olika ledarskapstips faktiskt fungerar, eller inte fungerar, i praktiken, säger Malin Trossing, ledarskapsexpert och författare till boken Våga leda med hjärnan.

Hjärnan vill överleva

Hon konstaterar att exempelvis stress, motivation och förändringsrädsla till stor del styrs av den omedvetna delen av hjärnan som grundar sig i överlevnadsstrategier som formats i hjärnan för flera tusen år sedan.

Att vara vaksam för förändringar eller att snabbt kunna läsa av en främmande människa handlade om liv eller död, då när människan levde på savannen.

– Hjärnans viktigaste uppgift är att se till att vi överlever till imorgon, den letar hela tiden efter faror.

Dra nytta av kunskapen

Idag slår samma mekanismer in när vi försöker förändra rutiner eller göra omorganisationer i verksamheten. Som ledare kan det därför vara smart att dra nytta av kunskapen om hur hjärnan fungerar och använda det i sitt ledarskap.

– Genom kunskap om hjärnan kan chefer minska stressen hos sig själva och sina medarbetare, men även hitta sätt att kommunicera som stärker allas motivation och prestation, säger Malin Trossing.

 Ta del av Malin Trossings tips: Så leder du hjärnsmart

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Plugga tyska om du vill lyckas i Tyskland

Planerar ni att göra affärer med Tyskland? Se då till att bygga på språkkunskaperna i tyska. Bristen på kunskap om tysk affärskultur och tyska språket är det största hindret mot att svenska företag lyckas på tyska marknaden, visar Tysk-Svenska Handelskammarens enkätundersökningar. Tillsammans med Tyska ambassaden drar nu handelskammaren igång satsningen ”Deutsch – Ditt val!” för att uppmuntra fler skolelever att plugga tyska.

Satsning på innovation ska stoppa cyberattacker

Den ökade frekvensen av cyberattacker riskerar att skada förtroendet för digitala lösningar och hämma digitaliseringen i samhället. För att stimulera utvecklingen av nya, innovativa lösningar som stärker digital säkerhet och infrastruktur satsar nu innovationsmyndigheten Vinnova närmare 200 miljoner kronor fram till 2020.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.